Home > België wil een stuk Zeeuws-Vlaanderen en Nederlands Limburg annexeren

België wil een stuk Zeeuws-Vlaanderen en Nederlands Limburg annexeren

Geschreven op 8 maart 2019 om 15:38 door Mario De Wilde

Dat is geen vroege aprilgrap of historisch fake news. Op de vredesconferentie in Parijs die in juni 1919 na de Grote Oorlog tot het Verdrag van Versailles zou leiden, overhandigde de Belgische minister Paul Hymans aan de internationale gemeenschap het voorstel om Zeeuws-Vlaanderen, het zuidelijke deel van Nederlands Limburg en zelfs het Groothertogdom Luxemburg bij België te voegen. Op die manier zou België zijn grondgebied beter kunnen beschermen en zou de haven van Antwerpen meer slagkracht krijgen. Het voorstel werd afgewezen. De Britse premier noemde de Belgische eisen zelfs belachelijk en onredelijk. België zou in het Verdrag van Versailles uiteindelijk enkel Moresnet en de toen Duitse kantons Eupen, Malmedy en Sankt Vith toegewezen krijgen. Dat België er op die manier nog een landstaal bijkreeg, is maar een van de vele eigenaardigheden in de afwikkeling van de Eerste Wereldoorlog. Het onlangs verschenen boek Parijs-Berlijn, een reis door Europa na de Grote Oorlog vertelt die bijzondere verhalen.

Broeierige sfeer in Parijs en Berlijn

Auteurs Peter Jacobs en Erwin De Decker trokken door Europa om de gevolgen van het Verdrag van Versailles en de Eerste Wereldoorlog op te zoeken. Het resultaat is een bundel bijzondere reisverhalen over de jaren 1920 die de lezer via onverwachte omwegen van Parijs naar Berlijn brengen: het Nederlandse ballingsoord van de Duitse keizer, de terugkeer van vluchtelingen uit Nederland en van krijgsgevangen uit Duitsland, het witte paard van de Deense koning of een zwevende engel in een kerk in Noord-Duitsland… Peter Jacobs en Erwin De Decker laten bovendien de broeierige sfeer in Parijs en Berlijn herleven, steden waar de kunst en het nachtleven als nooit te voren bloeiden, terwijl sociale onrust, revolutie en immigratie aandacht opeisten. De historische reisgids zet aan tot slow travel van Noord-Frankrijk via Oost-België en het Rijnland naar de Veluwe, de oneindige stranden van de Oostzee en onbekende Deense dorpen. In Parijs-Berlijn ontdek je dat Arras, Spa, Aken, Osnabrück, Flensburg, Kiel of Rostock meer te bieden dan je op het eerste gezicht zou denken.

Parijs-Berlijn, een reis door Europa na de Grote Oorlog (304 blz.) is uitgegeven bij Polis en te koop in elke boekhandel (29,99 euro). Het boek is rijk geïllustreerd met historische prentbriefkaarten en handige kaarten. www.polis.be/parijs-berlijn.html

2 reacties

Scheele
Geschreven op 2022-08-24 18:06:52
Annexatie vanZ vlaanderen door Belgie zou een ramp zyn algehele verwoesting en verwaarlozing denk aan de wegen in belgie en vervuiling van de schelde 80 % van de \ Zeeuws Vlamingen wil by Nederland blyven en n og tal van andere zaken spelen hierby een rol
ed planken
Geschreven op 2020-01-09 19:14:03
en die ongelooflijke eis van Belgie komt dan als dank voor de miljoen belgen die nederland in de oorlog had opgenomen !!!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.