Home > Bekijk spectaculaire operatie Pierre Vandammesluis vanmiddag in Zeebrugge

Bekijk spectaculaire operatie Pierre Vandammesluis vanmiddag in Zeebrugge

Geschreven op 25 mei 2020 om 18:30 door Mario De Wilde

Vandaag vond in de haven van Zeebrugge een spectaculaire operatie plaats. De meest landwaartse sluisdeur van de Vandammesluis werd losgekoppeld, uit het water getild en via een drijvende bok overgebracht naar de achterhaven voor renovatie. De deur weegt ruim 2500 ton en heeft de oppervlakte van een kwart voetbalveld (60 m x 10 m x 24 m).

Voor de tweede keer werd een sluisdeur van de Pierre Vandammesluis losgekoppeld, uit het water getild en via een drijvende bok overgebracht naar de achterhaven voor renovatie. Een spectaculaire operatie, want zo een deur weegt ruim 2500 ton en heeft de oppervlakte van een kwart voetbalveld (60 m x 10 m x 24 m). Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters zal dit gebeuren in de haven van Zeebrugge bijwonen en nodigt de pers graag uit op een pers- en fotomoment. “Het is fantastisch dat deze werken ondanks corona geen vertraging hebben opgelopen en dat de operatie maandag kan plaatsvinden.”

Operatie van 19 uur
De werken aan de sluisdeur maken deel uit van de grootscheepse renovatie van de Pierre Vandammesluis, de cruciale toegang tot de achterhaven van Zeebrugge. De Pierre Vandammesluis dateert uit 1984 en bestaat uit 2 sluishoofden met elk 2 roldeuren en 2 beweegbare bruggen. De meest zeewaartse sluisdeur werd in 2018 uit de deurkamers getild en in 2019 teruggeplaatst na renovatie in de achterhaven. Nu zal hetzelfde gebeuren met de meest landwaartse deur. Na een zestal weken voorbereidingen om de sluisdeur ‘hijsklaar’ te maken, zal het hijsschip ‘Gulliver’ de deur uit haar positie hijsen. De ‘Gulliver’ is een drijvende bok die een gewicht van meer dan 3.300 ton kan tillen. De hele operatie omvat verschillende deelactiviteiten en werd minutieus gepland en voorbereid. De werken starten om 3 uur ’s nachts en nemen naar schatting 19 uur in beslag.

Strikte veiligheidsmaatregelen
De werken gebeurden onder strikte veiligheidsmaatregelen, met specifieke aandacht voor de regels rond social distancing. Het scheepvaartverkeer door de sluis zal op 25 mei gestremd zijn van 3.30 tot 15.30 uur. Er is tijdens de operatie geen wegverkeer mogelijk over bruggen 1 en 2 van het bovenhoofd (kant achterhaven). Alle doorgaand verkeer gaat via de zeewaartse bruggen. Om veiligheidsredenen zijn er geen toeschouwers toegelaten op het sluisplateau en de bruggen. De werfzone aan beide zijden van de landwaartse bruggen wordt afgesloten met herashekkens om kijklustigen op veilige afstand te houden.

Grondige renovatie in de achterhaven
De sluisdeur wordt aan de ICO-terminal in de achterhaven aan land gezet en met modulaire trailers (SPMT) naar de werklocatie getransporteerd voor een grondige renovatie. Er wordt een stelling rond de deur geplaatst om oesters en slib te verwijderen. De aannemer zal meerdere mechanische onderdelen vervangen en nieuwe technieken installeren zoals een compressor en agitatieschroeven. Daarnaast zullen er meerdere aanpassingen aan de staalstructuur gebeuren zoals de plaatsing van 4 extra vlinderkleppen. De deur wordt daarna opnieuw geschilderd om ze te beschermen tegen corrosie. Na de renovatiewerken wordt de sluisdeur in 2021 opnieuw teruggevaren en in de deurkamer geplaatst. Tijdens de renovatie van deze sluisdeur kan de Vandammesluis perfect blijven functioneren met de 3 andere sluisdeuren.

Renovatie van 120 miljoen euro
Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken, Lydia Peeters, is tevreden dat de werken aan de Vandammesluis in volle coronacrisis zijn blijven doorlopen, met respect voor de momenteel zeer strikte veiligheids- en hygiënemaatregelen. “Ik ben de aannemer en alle betrokken partners daarvoor zeer dankbaar. Zeebrugge is een belangrijk maritieme kruispunt én een motor van de Vlaamse economie. Jaarlijks verwelkomt Zeebrugge ongeveer 8.000 schepen. De haven is goed voor zo’n 10.000 jobs. De Pierre Vandammesluis is vandaag de enige toegang tot de Zeebrugse achterhaven. Om de toegankelijkheid van de Zeebrugse haven te garanderen, investeren we vanuit Vlaanderen in totaal 120 miljoen euro voor deze renovatie!”

Samenwerking tussen overheid en privé
Sinds 2010 gebeuren in opdracht van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken continu structurele renovatiewerken aan de Pierre Vandammesluis. Het gaat hier om grootscheepse en zeer complexe operaties, die alleen mogelijk zijn dankzij de goede samenwerking tussen verschillende partners. Het Departement Mobiliteit en Openbare werken is bouwheer. Binnen de Tijdelijke Maatschap Jan De Nul – Soetaert – Almex – Demako heeft Jan De Nul Group de leiding in de renovatiewerken van deze sluisdeur. In dit project zijn verder ook meerdere afdelingen van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken en diverse externe partijen betrokken, zoals het studiebureau SBE, SECO, het havenbedrijf Zeebrugge (MBZ) en De Vlaamse Waterweg.

Foto’s copyright DMOW!

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.