Home > Beeld ‘Moeder en kind’ ook terug: vernieuwde parkings in Wenduine klaar voor gebruik

Beeld ‘Moeder en kind’ ook terug: vernieuwde parkings in Wenduine klaar voor gebruik

Geschreven op 30 maart 2024 om 07:51 door Mario De Wilde

De herinrichtingswerken in Wenduine gaan vooruit. Na het weekend wordt de parking ter hoogte van het duingebied opengesteld voor gebruik. Deze biedt niet enkel heel wat extra parkeergelegenheid voor inwoners en bezoekers, maar er werd ook geïnvesteerd in elektrische laadpunten en een nieuwe fietsenstalling. Ook de Manitobaparking is intussen terug open.

In Wenduine wordt al een jaar gewerkt aan de herinrichting van het gebied tussen de Koninklijke Baan, de Leopold II-laan en de Rotonde. Het gaat om een gezamenlijk project van de Vlaamse overheid (Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust), die eigenaar is van het gebied, en de gemeente De Haan. Onder meer de parking aan Park Lange is vernieuwd en gaat komende maandag open voor gebruik. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de asfaltlaag. Schepen voor Mobiliteit, Marleen De Soete: “De parking biedt nu 72 parkeerplaatsen, waaronder 3 plaatsen voor personen met een handicap. Dat zijn 20 plaatsen meer dan voorheen. Er staan 3 elektrische laadpalen, waaraan 6 voertuigen tegelijk kunnen laden en er zijn nieuwe fietsenstallingen.”

Een wandelpad verbindt de parking met de duinen en ook het fietspad dat over de parking loopt en de Leopold II-laan met de Koninklijke Baan verbindt, is opnieuw aangelegd om de veiligheid van de fietsers te garanderen. “Het beeld ‘Moeder en kind’ van de Nederlandse beeldhouwer Koos van der Kaaij, dat vroeger in park Lange stond, kreeg terug een plaatsje op de parking. En in het gras ligt ook het anker dat vroeger ter hoogte van de Manitobahelling lag. Het gaat om een stokanker, dat opvalt door zijn beweegbare armen met een handig scharniersysteem en kenmerkende vloeien met brede uitsteeksels”, zegt Schepen voor Cultuur, Rudi Cattrysse.

Aan de overkant van de vernieuwde parking, kreeg ook het voormalig dierenparkje een grondige opknapbeurt. Schepen voor Leefmilieu, Hilde Dhont: “Het park kreeg een nieuwe petanquebaan, bankjes, speeltoestellen én een volière met vogels. Ook het imposante beeld ‘Benjamin’, dat aangekocht werd naar aanleiding van de vorige editie van de Kunsttriënnale Beaufort, kreeg zijn definitieve plek in het park. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de beplanting.”

Ook het Agentschap Wegen en Verkeer van de Vlaamse Overheid werkt in Wenduine aan een volledig heringerichte doortocht. Hier is de Manitobaparking intussen terug klaar voor gebruik. “De werken aan de parking zijn klaar, dus ook hier kunnen buurtbewoners en bezoekers opnieuw vlot parkeren. Er zijn ook op deze parking laadpunten voor elektrische wagens voorzien. De komende periode werkt de aannemer de parking nog verder af: er worden ook nog ondergrondse afvalcontainers geplaatst en de voetpaden op de parking worden afgewerkt”, aldus nog schepen De Soete.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.