Home > Basisschool Sint-Paulus Kortrijk wint met klimaatspeelplaats de Klimop.Award

Basisschool Sint-Paulus Kortrijk wint met klimaatspeelplaats de Klimop.Award

Geschreven op 1 juli 2021 om 11:30 door Mario De Wilde

Onlangs werd voor de 13e keer de Klimop.Award uitgereikt. Dit initiatief van Natuur.koepel wil elk jaar een bedrijf, organisatie, project,… in de picture zetten die een vooruitstrevende rol speelt op vlak van natuur en/of milieu in de regio en zo de ‘achterblijvers’ inspireren. Traditioneel gebeurt dat op de nieuwjaarsreceptie, maar om evidente redenen moest voor deze editie een uitzondering gemaakt worden en gebeurde de uitreiking ter plaatse bij de winnaar, basisschool Sint-Paulus uit Kortrijk.
Hun klimaatspeelplaats is een heel inspirerend voorbeeldproject geworden. Zoals bij vele scholen was dit vroeger een verharde vlakte met typische 30×30 betontegels. Het begon met een droom om die om te vormen tot een nieuwe ruimte die aandacht had voor ontharding, ruimte voor water, hittestress, biodiversiteit en luchtkwaliteit.

Er verdween 4000 m2 verharding, er wordt 145.000 l hemelwater opgevangen en hergebruikt, en het overtollige water infiltreert in de bodem via een infiltratiebekken van 145 m3. De nieuwe inrichting biedt veel ruimte voor creatief spel met natuurlijke elementen, en ook outdoor learning kreeg een vaste plek, bvb via een water- en zandspeelplek en buitenklassen. Bomen zorgen voor natuur, voor schaduw maar dienen ook om in te klimmen. De ontwerper waarmee werd samengewerkt maakte het plan niet alleen, maar met veel betrokkenheid van de leerkrachten, de ouders en de leerlingen zelf.

De klimaatspeelplaats werd o.a. gesubsidieerd door de Vlaamse overheid in de proeftuin ontharding binnen de campagne ‘Vlaanderen breekt uit’, waar één van de geselecteerde projecten werd uit meer dan 300 inzendingen. De school neemt ook een actieve ambassadeursrol op om hun concept van klimaatspeelplaats te promoten bij andere scholen.

De klimaatopwarming wordt jaar na jaar duidelijker merkbaar. Voor Natuur.koepel is het dan ook heel belangrijk dat naast het beperken van CO2-uitstoot ook werk gemaakt wordt van klimaatadaptatie. Dit project toont het goede voorbeeld op dat vlak en verdient navolging.

De Klimop.award bestaat dit jaar uit een werk van Eline Callewaert uit Kortrijk. Vandaag werd het in een miniversie overhandigd, maar tijdens de verlofmaanden zal een schoolmuur voorzien worden van een grote muurschilderij als blijvende herinnering aan onze waardering voor dit project. Het materiaal voor het werk wordt gesponsord door Boss Paints, één van de structurele partners van Natuur.koepel.
Foto copyright Natuur.koepel

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.