Home > Basisscholen Houtmarkt en Droomvlieger uit Veurne ontvangen cheque voor Operatie Proper

Basisscholen Houtmarkt en Droomvlieger uit Veurne ontvangen cheque voor Operatie Proper

Geschreven op 27 oktober 2021 om 13:44 door Mario De Wilde

De schoolomgeving proper houden én de school bewust maken van het belang van een propere schoolomgeving. Dat was de opdracht voor de leerlingen van de basisscholen Houtmarkt en De Droomvlieger. Ze voerden de taak perfect uit en werden beloond door Mooimakers.

In bassischool Houtmarkt hebben de leerlingen van juffen Mieke Claeys en Veerle Beuselinck flink hun best gedaan om hun schoolomgeving proper te houden. Even verderop, in basisschool De Droomvlieger trokken de leerlingen van juffen Mieke Terriere en Nathalie De Nie ook ten strijde tegen afval. Ze deden dit in het kader van Operatie Proper van Mooimakers. Mooimakers is het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort van de OVAM, Fost Plus en de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeentes. Ze organiseerden Operatie Proper, om jongeren bewust te maken van de strijd tegen zwerfvuil.

In de Houtmarkt gebruiken ze zo weinig mogelijk wegwerpverpakking. Er wordt aan de leerlingen gevraagd om herbruikbare drinkflessen te vullen aan de drankfonteintjes. De boterhammen, fruit en koeken komen mee in dozen. Er is veel aandacht voor sorteren. Op de speelplaats worden papier/karton, PMD, GFT en restafval gescheiden in afvaleilanden. Ook in de klassen en de eetzalen wordt er gesorteerd en staan er tonnen voorzien voor batterijen en voor dopjes.

Er wordt ook veel zwerfvuil geruimd in de buurt van basisschool de Houtmarkt. Op de speelplaats zorgt elke klas gedurende 1 week voor het opruimen met gepast materiaal zoals grijpers, zakken, handschoenen en hesjes. In de omgeving van de school wordt alles zwerfvuilvrij gemaakt. In elk leerjaar komen de thema’s rond afval, sorteren, milieubewustzijn, recycleren, zwerfvuil aan bod. De school neemt met het eerste, derde en vijfde leerjaar deel aan de FostPlus-workshop, een organisatie van Goodplanet Belgium. De andere leerjaren brengen een bezoek aan Aquaduin, Aquafin, blindegeleidehonden Koksijde, en het recyclagepark. De scholen worden financieel beloond voor hun inspanningen. Basisschool Houtmarkt ontvangt 900 euro, in De Droomvlieger is dat 471 euro.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.