Home > Babbelkous, babbelbox, babbelkont of babbelziek: er wordt gebabbeld in Brugge…

Babbelkous, babbelbox, babbelkont of babbelziek: er wordt gebabbeld in Brugge…

Geschreven op 18 april 2024 om 07:24 door Mario De Wilde

Babbelkous, babbelwater, babbelbox, babbelkont of babbelziek. Er bestaan veel jolige samenstellingen, maar mee kunnen babbelen is niet zomaar een vrijblijvend gegeven. In een samenleving die steeds diverser wordt, in een Brugge waar mensen van over de hele wereld samenkomen, is het niet altijd makkelijk om aansluiting te vinden bij elkaar. Taal speelt hierbij een essentiële rol. Taal zorgt ervoor dat je je buurman leert kennen, dat je zelfstandig een brood kunt bestellen, dat je je kind op school kunt begeleiden, dat je de weg vindt naar werk, naar vrije tijd, naar een plekje binnen een geheel. Een taal leren en begrijpen, maar ook een taal durven gebruiken. En net daarbij kunnen de oefenkansen Nederlands een belangrijke springplank vormen voor veel van onze stadsgenoten. Eén en ander werd gisteren voorgesteld in aanwezigheid van burgemeester Dirk De fauw en schepen Nico Blontrock.

Burgemeester Dirk De fauw: “In 2015 al werd binnen Stad Brugge een eerste aanzet genomen voor de oefenkansen Nederlands, met de organisatie van Praattafels. Nog steeds is deze wekelijkse oefenkans een veel bezochte klassieker, waar anderstalige Bruggelingen aan tafel schuiven met Nederlandstalige vrijwilligers om te babbelen. Waarover? Dat speelt geen rol, zolang alles binnen een veilige context, op een aangename manier, zonder oordeel en met een goed gevoel kan gebeuren. Maar Nederlands oefenen kan op veel manieren. Intussen zijn we negen jaar later, en is het aanbod oefenkansen sterk gegroeid. Wereldkoor Amuzi en toneelgroep Mozaïek vormen intussen ook al zes jaar een vaste waarde. Anderstaligen en Nederlandstaligen zingen en acteren samen, vaak hard werkend naar een toonmoment. Met nieuwe partners, zoals bibliotheek Biekorf waar we vandaag zijn, werd vorig jaar ook Samenspel opgestart. Een maandelijkse namiddag waarop de bibliotheek zijn collectie taalspellen ter beschikking stelt voor spel, plezier en ontmoeting.”

“Naast al deze bestaande sporen blijven we vanuit de Stad ook zoeken naar nieuwe manieren om mensen te prikkelen. Bijleren doe je immers het best wanneer je iets doet wat je graag doet. Deze week wordt er voor het eerst samen gewandeld met Stadopstap. Een stadsgids leidt de deelnemers rond door onze stad, waarbij extra nadruk wordt gelegd op de diensten die voor nieuwkomers van belang zijn. Ook in duo kunnen mensen voortaan op zaterdagvoormiddagen op wandel met een buddy. Het doel is uiteraard niet enkel de stad leren kennen, maar ook elkaar. We willen echter niet enkel volwassen deelnemers stimuleren bij het oefenen van hun Nederlands. We willen streven naar een divers aanbod waarmee we doelgroepen van alle leeftijden kunnen bereiken. Ook voor jongeren is het immers van essentieel belang dat ze zoveel mogelijk kansen krijgen om taal te absorberen. Op vandaag hebben bijna 30% van de Bruggelingen, jonger dan 24 jaar, een migratieachtergrond. Een heel tof initiatief dat we als Stad graag ondersteunen kwam van Sport Vlaanderen. Op maat van de Okan jongeren stelden zij een gratis reeks sportlessen samen, die deze week van start gaan. Ook voor ouders en kinderen samen dromen we van een mooie gezinsactiviteit, waar beiden op een leuke verbindende manier Nederlands kunnen oefenen.”

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.