Home > az West in Veurne behaalt internationaal JCI-kwaliteitslabel

az West in Veurne behaalt internationaal JCI-kwaliteitslabel

Geschreven op 28 november 2018 om 12:15 door Mario De Wilde

Als een van de kleinste ziekenhuizen van Vlaanderen heeft az West het internationale kwaliteitslabel behaald. In de week van 19 november hebben 3 auditoren van de Joint Commission International (JCI) az West doorgelicht om na te gaan of het ziekenhuis voldoet aan hun standaarden op vlak van kwaliteit en patiëntveiligheid. Het antwoord hierop is een volmondige ‘ja’!

“We zijn heel trots dat we ons vanaf nu een JCI-geaccrediteerd ziekenhuis kunnen noemen”, vertelt algemeen directeur Lieven Vermeulen. “Dit resultaat bevestigt dat er kwaliteitsvolle zorg gegeven wordt aan elke patiënt in ons ziekenhuis.” De audit gebeurde heel grondig aan de hand van 1200 meetpunten. Over slechts 15 meetpunten werd een opmerking gemaakt. Volgens de auditoren is dit een uitzonderlijk goed resultaat voor een eerste audit! “Onze manier van werken werd getoetst via controle van onze procedures maar vooral of deze correct toegepast worden op de werkvloer.” De auditoren hebben het traject dat een patiënt aflegt in ons ziekenhuis gevolgd waarbij ze personeel en patiënten bevraagd hebben en ook de infrastructuur onder de loep genomen hebben.

Lange weg afgelegd

In 2015 viel de beslissing om te gaan voor een JCI-accreditatie. Sindsdien zijn er voorbereidingen getroffen met een proefaudit in november vorig jaar. Daaruit bleek dat er toch nog heel wat werk aan de winkel was. “Het laatste jaar hebben we extra ingezet op de patiëntveiligheidsdoelen met bijzondere aandacht voor handhygiëne en correcte patiëntenidentificatie. Veel van onze werkwijzen waren historisch zo gegroeid, maar JCI heeft ons toch op een andere manier naar deze werkwijzen doen kijken. Vandaag kan ik oprecht zeggen dat we onze kwaliteit van zorg naar een hoger niveau getild hebben”, aldus hoofdarts dr. Hervé Lebbinck. “Ik ben bijzonder fier op de prestatie die onze medewerkers neergezet hebben. Het accreditatietraject was echt teamwork. In het begin was het niet makkelijk om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen. Nu we iedereen mee hebben in dit verhaal willen we verder blijven streven naar excellente zorg en de hoogst mogelijke kwaliteitsstandaarden”, sluit Lieven Vermeulen af.

Over az West

az West is een regionaal ziekenhuis met ongeveer 700 medewerkers en artsen. Het biedt kwaliteitsvolle zorg op mensenmaat voor kust en hinterland en het telt zowat 260 bedden voor klassieke & daghospitalisatie. Het is daarmee jaarlijks goed voor meer dan 10.000 opnames en ruim 11.000 ambulante patiënten. Het ziekenhuis is daarnaast ook een opleidingsplek voor artsen en andere zorgverstrekkers. Meer info op www.azwest.be.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.