Home > AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV opereert eerste patiënten in 3D met assistentie van vierarmenrobot

AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV opereert eerste patiënten in 3D met assistentie van vierarmenrobot

Geschreven op 14 februari 2023 om 08:17 door Mario De Wilde

De dienst Urologie van campus Sint-Jan voert sinds kort operaties uit met behulp van een gloednieuw robotsysteem genaamd Hugo™ RAS. Het Brugse ziekenhuis is daarmee het tweede centrum in ons land dat gebruik maakt van deze chirurgische robot en zet zich hiermee verder op de kaart als leidend centrum voor robotchirurgie.

Ultramoderne robot

De Hugo™ RAS (Robotic Assisted Surgery) is een ultramoderne robot met vier beweeglijke armen en een gedetailleerde 3D-visualisatie op het scherm. Uroloog dr. Christophe Ghysel voerde als eerste ingrepen voor prostaatkanker uit met de Hugo™ RAS robot: “Met deze robot kunnen we operaties met nog meer precisie uitvoeren. De ingreep loopt vlot en de patiënten herstellen snel. Het gebruik van vier armen is evenwel ook een bijkomende complexiteit en vergt een grondige opleiding van de chirurg, die bovendien ook een 3D-bril dient te dragen tijdens de ingreep.”

Minder complicaties

Ook de patiënt heeft baat bij de robotgeassisteerde ingreep met vier armen. Vlottere toegang betekent ook minder complicaties, kortere operatietijd, minder bloeding, kleinere littekens en uiteindelijk ook een kortere ziekenhuisopname. De Hugo™ RAS is ontworpen voor een breed scala aan ingrepen. In de toekomst zullen robots steeds meer ingezet worden, waarbij almaar verdergaande ontwikkelingen in software, beeldgeleide chirurgie en artificiële intelligentie de toon zetten. ​

​Visie en teamwerk

De aankoop van de robot illustreert de visie van de directie om het ziekenhuis te profileren als een leidend centrum voor robotchirurgie, maar vergt ook nauwgezet teamwerk: de technische dienst die de installatie verzorgt, de Centrale Sterilisatie Afdeling die nieuwe instrumenten en toestellen dient te verwerken en de verpleegkundigen van het operatiekwartier die eveneens een specifieke opleiding dienen te volgen.

Foto 1 - Uroloog dr. Christophe Ghysel bestuurt de Hugo™ RAS vanop afstand ​
met behulp van een 3D-bril
Foto 1 – Uroloog dr. Christophe Ghysel bestuurt de Hugo™ RAS vanop afstand ​
​met behulp van een 3D-bril
Foto 2 - De Hugo™ RAS robot beschikt over vier beweeglijke armen en een gedetailleerde ​
3D-visualisatie op het scherm
Foto 2 – De Hugo™ RAS robot beschikt over vier beweeglijke armen en een gedetailleerde ​
​3D-visualisatie op het scherm

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.