Home > AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV en UZ Gent gaan samenwerken

AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV en UZ Gent gaan samenwerken

Geschreven op 28 april 2022 om 15:02 door Mario De Wilde

Het UZ Gent en AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV kondigen deze namiddag een officieel partnerschap aan. Beide publieke ziekenhuizen zullen hun samenwerking op het vlak van opleiding, wetenschappelijk onderzoek en patiëntenzorg verder uitbouwen. Zo zullen ze intensief samenwerken om in de opleiding van zorgverleners te voorzien en onderzoek en innovatie in de gezondheidszorg te bevorderen. Ook streven ze ernaar om de kwalitatieve patiëntenzorg zo toegankelijk mogelijk te maken. Beide partijen geloven dat de publieke sector meer dan ooit een sturende factor moet blijven in de zorg.

“Ik ben vandaag ongelooflijk trots dat we nog nauwer gaan samenwerken met het UZ Gent. Twee publieke ziekenhuizen, die staan voor kwaliteitszorg voor iedereen, die hun samenwerking strategisch verankeren. Ons partnerschap zal vooral een meerwaarde zijn voor de patiënt, maar ook voor beide ziekenhuizen”, vertelt Pablo Annys, voorzitter van het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV. “Zorg is een basisgoed, en de publieke sector moet een belangrijke rol blijven spelen – naast private spelers – om die zorg kwalitatief én betaalbaar te houden. Met ons partnerschap verankeren we als het ware de publieke zorg van vandaag en van de toekomst”, vervolgt Pablo Annys.
“Het AZ Sint-Jan is een referentieziekenhuis met een aanbod van talrijke subspecialisaties. Dit dankzij de inzet van onze artsen en medewerkers die kunnen functioneren in een organisatie waar laagdrempeligheid, betaalbaarheid, kwaliteit en omkadering in mensen en middelen centraal staat”, vult Hans Rigauts, algemeen directeur van het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV aan. “We zijn fier op onze organisatie die een historiek heeft van meer dan 900 jaar open en toegankelijke zorg voor de gemeenschap. De samenwerking met het UZGent zal onze gemeenschappelijke ambities om de best mogelijke patiëntenzorg lokaal aan te bieden, versterken.”
“Prof. dr. Eric Mortier, gedelegeerd bestuurder van het UZ Gent is het daarmee volledig eens: “We zijn bijzonder opgetogen met deze samenwerking. De alliantie met een sterk ziekenhuis dat nu al tal van academische programma’s heeft lopen, draagt bij aan de toppositie van het UZ Gent op internationaal niveau en de meest kwalitatieve zorg voor de patiënt.”

Partnerschap op het vlak van opleiding

Het UZ Gent zal artsen-specialisten in opleiding een deel van hun opleiding laten volgen in het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV. Artsen verbonden aan één van beide ziekenhuizen zullen zich op het vlak van nieuwe technieken kunnen bijscholen in het andere ziekenhuis. Ook de vormingsprogramma’s staan open voor beide instellingen. Het UZ Gent zal dan weer instaan voor de organisatie van een hoogkwalitatief aanbod van postacademische en andere vormingen. Vanuit Universiteit Gent wordt ook ingezet op levenslang leren.
Klinische studies en andere vormen van wetenschappelijk onderzoekOp het gebied van wetenschappelijk onderzoek komt er een gemeenschappelijk platform om deel te nemen aan klinische studies en andere vormen van wetenschappelijk onderzoek. Hierbij worden onder meer HIRUZ (Health, Innovation and Research Institute UZ Gent) en de Universiteit Gent als partners betrokken.
Partnerschap op het vlak van patiëntenzorgBeide ziekenhuizen zullen ervoor zorgen dat artsen met een welbepaalde expertise of subspecialisatie zorg aan de patiënt zullen aanbieden op beide plaatsen. Er ontstaat dus een uitwisseling van artsen vanuit het UZ Gent naar het AZ Sint-Jan en vanuit het AZ Sint-Jan naar het UZ Gent. Dit laat toe om voor specifieke ziektebeelden de best mogelijke expertise lokaal aan te bieden. De arts verplaatst zich i.p.v. de patiënt.

AZ Sint-Jan en UZGent zullen samen een kwaliteitssysteem uitwerken zodat procedures, outcome en kwaliteitsborging geobjectiveerd ingebed worden in de werking van het zorgaanbod van beide ziekenhuizen.

Foto vlnr Prof. dr. Eric Mortier (gedelegeerd bestuurder UZ Gent), Pablo Annys (voorzitter AZ Sint-Jan), Jos Demarest (ondervoorzitter AZ Sint-Jan), dr. Hans Rigauts (algemeen directeur AZ Sint-Jan)

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.