Home > Archeologische vondsten Patria gaan naar lokaal bestuur Moorslede

Archeologische vondsten Patria gaan naar lokaal bestuur Moorslede

Geschreven op 7 oktober 2020 om 15:54 door Mario De Wilde

Woonzorgcentrum Maria Middelares stelt de archeologische vondsten van de Patria ter beschikking aan lokaal bestuur Moorslede. Archeologen hebben deze opgegraven voorafgaand aan de bouw van het nieuwe dienstencentrum in de Zesde Jagersstraat. De vondsten worden ondergebracht bij de Heemkundige Kring Moorslede, maar een selectie ervan zal te bewonderen zijn in de bibliotheek van Moorslede van zaterdag 10 tot en met zaterdag 31 oktober.

In 2012 is men begonnen met de bouw van serviceflats en een polyvalente zaal in de tuin van het voormalig dienstencentrum Patria. Voorafgaand aan die werken vond er in de zomer van 2011 een archeologisch onderzoek plaats. Vroeger stond de pastorij immers op die plek vroeger omgeven door een walgracht en later werd er een vleugel van het klooster Ten Bunderen bijgebouwd. De archeologen van Monument Vandekerckhove vonden er naast de fundamenten van het klooster en de pastorij ook middeleeuwse bouwresten, munitie uit de Eerste Wereldoorlog en een omvangrijke muntschat uit het midden van de 20ste eeuw.

De vondsten worden nu ter beschikking gesteld van lokaal bestuur Moorslede en ondergebracht bij de Heemkundige Kring Moorslede. Daar zullen ze volgens de wettelijke voorschriften als geheel en in goede staat bewaard worden en indien gewenst toegankelijk gemaakt worden voor wetenschappelijk onderzoek. Hierin worden ze bijgestaan door IOED RADAR (Intergemeentelijke           OnroerendErfgoedDienst RADAR). Dit zal het ook gemakkelijker maken om de vondsten publiek te ontsluiten. Zo zal iedereen een selectie van de vondsten kunnen bewonderen in de bibliotheek van Moorslede van zaterdag 10 tot en met zaterdag 31 oktober en dit tijdens de vaste openingsuren van de bibliotheek.

Deze expositie sluit aan bij de Archeologiedagen die op 9, 10 en 11 oktober 2020 plaatsvinden in heel Vlaanderen: https://www.archeologiedagen.be/.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.