Home > Antwerpse kathedraal in Lego van West-Vlaming Nick Mortier blikvanger op Lego-beurs

Antwerpse kathedraal in Lego van West-Vlaming Nick Mortier blikvanger op Lego-beurs

Geschreven op 25 november 2018 om 10:26 door Mario De Wilde

Het grootste bouwevenement met Lego® stenen in België gaat dit weekeinde door in de Antwerpse Expo. Gisteren was er het eerste luik met talloze bouwwerken, demonstraties, workshops en verkoop van Lego® sets en onderdelen. Eén van de absolute blikvangers is de het werk van de West-Vlaming Nick Mortier. Hij heeft een kolossaal schaalmodel in Lego gebouwd van de kathedraal van Antwerpen. Het is 2,7 meter hoog en telt 247.956 blokjes.
687 uren
Mortier had liefst 687 uren verspreid over 5 jaar nodig om de constructie op te richten. “Anders was het financieel niet haalbaar. Ik had wel Lego-blokjes, maar heb er voor vele duizenden euro’s moeten bijkopen.” Alles begon met een bezoek aan een Lego-beurs in Keulen. “Daar zag ik een schaalmodel in Lego van de dom van Keulen”, vertelt Mortier. “Ik wist meteen dat ik iets gelijkaardig wou maken.” Thuis bouwde hij een schaalmodel in Lego van de Sint-Maartenskerk in Kortrijk. “Toen ik dat schaalmodel af had, trok ik opnieuw naar een Lego-beurs. Ik besloot een even grote uitdaging aan te gaan en ging op zoek naar een geschikt gebouw in ons land om na te bouwen. Al snel viel mijn oog op de kathedraal van Antwerpen.”
Werkwijze
“Met een meetlint ben ik toen naar de kathedraal getrokken om zelf de voorgevel op te meten. Ik heb ook honderden foto’s genomen vanuit allerlei hoeken. Daarnaast heb ik beeldmateriaal op het internet gezocht. Vooral voor de hogere delen was dat nuttig. Tot slot leverde ook een bestaand schaalmodel binnenin de kathedraal informatie op.”
Ambitieus
Mortier is vast van plan om nog meer iconische bouwwerken in Lego na te bouwen. “Ik overweeg de Sint-Pieterskerk in Leuven. Ook de Sagrada Familia in Barcelona lijkt me een mooie uitdaging.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.