Home > Als zorg dwingt: Psychiatrisch Ziekenhuis H. Familie in Kortrijk hield grote bevraging

Als zorg dwingt: Psychiatrisch Ziekenhuis H. Familie in Kortrijk hield grote bevraging

Geschreven op 27 februari 2024 om 12:44 door Mario De Wilde

Het Psychiatrisch Ziekenhuis H. Familie in Kortrijk heeft actief deelgenomen aan een onderzoek dat
diepgaand ingaat op de motieven van hulpverleners om dwang toe te passen. Gedurende twee jaar hebben drie onderzoekers van Vives, via uitgebreide interviews, medewerkers bevraagd in diverse psychiatrische ziekenhuizen in West-Vlaanderen, alsook binnen de ouderenzorg en thuiszorg.

Bart Debyser, Jana Verguchten en Annelies Verkest hebben zich toegewijd aan dit onderzoek, waarvan de resultaten van belangrijke waarde zijn voor de verbetering van onze zorg. In het praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek met als titel ‘Als zorg dwingt’ gingen de onderzoekers op zoek naar de beweegredenen of motieven van zorgverleners bij het wel of niet toepassen van dwang in de
zorgsituatie. Het onderzoek legt de complexiteit van dwang bloot. Onder dwang wordt verstaan het geheel van vrijheidsbeperkende afspraken en maatregelen die genomen worden om de patiënt voor zichzelf en voor anderen te beschermen. Patiënten ervaren dit veelal als zachte dwang maar soms ook als harde dwang.

Hoewel de principes van herstel en evenwaardigheid steeds meer ingang vinden, blijft dwang een realiteit, zij het met een afnemende trend. De conclusies van dit onderzoek beogen de bespreekbaarheid van dit thema onder hulpverleners te vergroten, vooral met betrekking tot twijfels en motieven. Bewustwording blijft cruciaal, evenals het reflecteren op onze eigen stijl om persoonsgerichte zorg te waarborgen. Het doel is duidelijk: dwang moet de allerlaatste optie zijn, en de evaluatie van informele dwang is essentieel. In het kader van het onderzoek is besloten om met het resterende budget een kunstwerk te laten maken dat een weerspiegeling vormt van de resultaten en de thematiek van het onderzoek. Het kunstwerk, met de naam “Bedwongen Vrijheid”, is vervaardigd door de getalenteerde kunstenares DJOELS, met een aankoopwaarde van 1000,00 EUR.

Het is de wens van de betrokkenen dat het kunstwerk een breed publiek bereikt en een rondreis maakt langs diverse zorginstellingen en zorgorganisaties. PZ H. Familie heeft de eer het kunstwerk in primeur te mogen tentoonstellen. Tijdens het persmoment met receptie op maandag 26 februari om 16.30 u. zal alle uitleg rond het onderzoek worden gegeven, en wordt een exclusieve blik op het kunstwerk geboden.

Op de foto Bart Debyser, Annelies Verkest, Olivier Peene (PZ H. Familie) , Dominiek Gheysen (PZ H. Familie) en Jana Verguchten. — © Bas De Wilde   

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.