Home > Alles wat je moet weten over dit het roetfilter  

Alles wat je moet weten over dit het roetfilter  

Geschreven op 5 juni 2024 om 07:01 door Mario De Wilde

Een roetfilter, ook wel bekend als een dieselpartikelfilter (DPF), is een apparaat dat is ontworpen om de uitstoot van roetdeeltjes uit de uitlaatgassen van een dieselvoertuig op te vangen. In deze blog leggen we uit wat een roetfilter is, hoe het werkt en waarom het belangrijk is voor zowel het milieu als de prestaties van uw  auto.

Wat is een roetfilter?

Een roetfilter is ontworpen om de uitstoot van roetdeeltjes (fijnstof) uit de uitlaatgassen van dieselmotoren te verminderen. Fijnstof bestaat uit hele kleine roet- en stofdeeltjes in de lucht. Door hun kleine formaat kunnen deze deeltjes diep in de longen doordringen, waar ze langdurige schade kunnen veroorzaken. Dit is zowel ongezond voor mensen als schadelijk voor het milieu. Daarom is het sinds 2011 binnen de Europese Unie verplicht om een goed werkend roetfilter op uw dieselauto te hebben.

Hoe werkt een roetfilter?

Het roetfilter is gemaakt van een speciaal materiaal met kleine poriën. Meestal is dit een keramisch met koolstof, hieraan blijven roetdeeltjes goed hangen. De poriën vangen roetdeeltjes op terwijl de uitlaatgassen door het filter stromen.

Na verloop van tijd raakt het roetfilter verzadigd met roetdeeltjes. Op den duur kan dit het filter zelfs verstoppen Om het filter schoon te houden, regenereert de motor het roetfilter. Hierbij wordt het filter verhit tot wel 600 graden. De roetdeeltjes verbranden, zodat het filter zijn werk weer kan doen. Dit gebeurt tijdens het rijden en werkt het best wanneer u een lange rit met een constante snelheid maakt. Verstopping van het roetfilter komt dan ook meer voor bij auto’s die alleen korte afstanden rijden.

Als het roetfilter verstopt raakt, gaat er een waarschuwingslampje branden op het dashboard van uw auto. Wanneer dit gebeurt is het belangrijk om het filter op tijd te laten reinigen of vervangen. Een verstopt dieselfilter kan namelijk zorgen voor motorproblemen. Zo gaat het brandstofverbruik omhoog, heeft uw motor minder vermogen en kan de motor zelfs gaan stotteren.

Waarom is een roetfilter belangrijk?

Roetdeeltjes, ook wel fijnstof zijn schadelijk voor het milieu en onze gezondheid. In veel grote steden zoals Antwerpen en Brussel zijn milieuzones ingevoerd om de hoeveelheid fijnstof in de lucht te verminderen. Toch rijden veel mensen met een verstopt of frauduleus roetfilter rond. Daarom wordt sinds 2022 bij de jaarlijkse voertuigkeuring  ook een deetjestellertest gedaan. Hierbij meet men de uitstoot van uw dieselvoertuig. Als deze te hoog is, wordt uw wagen afgekeurd en heeft u 3 maanden de tijd om het probleem te verhelpen.

Roetfilter onderhouden

Het roetfilter regenereert zichzelf. Dit kunt u soms zien, omdat er witte rook uit uw uitlaat komt. De beste manier om het roetfilter van uw auto te onderhouden is door regelmatig een lang eind met uw auto te rijden. Dit geeft de motor de kans om op temperatuur te komen en het filter te reinigen.

Als uw roetfilter verstopt is, moet dit worden gereinigd of vervangen. Een nieuw roetfilter kost tussen de €300,- en €600,-, dit hangt af van uw automerk en model. Met montagekosten kan dit gauw oplopen tot €1000,-.

Er zijn middelen op de markt die uw roetfilter reinigen, zogeheten DPF-reinigers. Deze dieseladditieven voegt u toe aan uw brandstof. Ze verlagen de temperatuur die uw motor nodig heeft om de roetdeeltjes te verbranden. U kunt deze middelen ook preventief gebruiken. Als uw roetfilter te sterk vervuild  is, zullen deze middelen echter niet meer werken.

Roetfilter kopen

Een nieuw roetfilter koopt u gemakkelijk bij Winparts. Hier vindt u gemakkelijk een passend roetfilter door uw chassisnummer in te voeren, of door uw automerk, bouwjaar en model uit te kiezen. Met ons brede aanbod en snelle levering aan huis, kunt u snel weer genieten van een goed werkende dieselmotor.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.