Home > Alle dagen naar ‘Thuis’ en de koers kijken: zo werd Irène Decuypere uit Gits 100 jaar

Alle dagen naar ‘Thuis’ en de koers kijken: zo werd Irène Decuypere uit Gits 100 jaar

Geschreven op 29 augustus 2022 om 17:12 door Mario De Wilde

In woonzorgcampus Ter Linde in Gits is Irène Decuypere zopas 100 jaar geworden. Dit werd gevierd met de familie, bewoners en een bezoek van het provincie- en gemeentebestuur. Honderd jaar geleden werd Irène Decuypere (‘Reintje”) geboren op 21 augustus 1922 te Moorslede, als oudste in een gezin van 5 kinderen. Ze liep een periode school in Moeskroen om de Franse taal te leren. Op haar veertiende, werd ze dienstmeid bij dokter Vandewalle en dokter Vermeulen. Zo kon ze in de zomer meegaan op vakantie naar zee om voor de kinderen van de dokter te zorgen.

Daarna ging ze dienen bij de familie Biebuyck in Roeselare. Ze leerde haar toekomstige echtgenoot André kennen en trouwden op 29 augustus 1947. Ze verhuisden naar Hooglede en kregen 9 kinderen die opgroeiden in de Nieuwkerkewegel. Irène was altijd huisvrouw geweest en dat deed ze met veel plezier. Ze gingen niet veel uit, maar in 1958 zijn ze wel naar de wereldtentoonstelling in Brussel geweest.

Ze genoot ervan om haar kinderen te zien opgroeien onder de kerktoren. Frieten bakken kon ze als de beste en een kom eieren klaarmaken voor iedereen was geen enkel probleem. ’s Avonds dronk Irène graag een glaasje Godelievewijn voor het slapengaan. De jaren vlogen voorbij. Haar kinderen studeerden verder en de eerste vriend(innet)jes kwamen aan huis. Zonder veel problemen werden ze goedgekeurd en opgenomen in de familie. Haar kinderen verlieten één na één het warme nest en stilaan werden de eerste kleinkinderen geboren. Irène heeft ondertussen 22 kleinkinderen en 35 achterkleinkinderen. Haar grijze haren kregen wekelijks een beurt van haar jongste zoon Geert die er nieuwe krullen in stak.

Stilaan vonden ze het tijd om wat te genieten van hun vrije tijd. Een zevental keer gingen ze naar Lourdes of naar Zandhoven. In Hooglede waren ze ook lid van Okra. Alhoewel ze graag thuis woonden en voor elkaar zorgden, werd het tijd om hulp te zoeken. Uiteindelijk verhuisden ze op 12 november 2014 naar wzc Ter Linde, elk op een kamer maar overdag samen dicht bijeen. Later verhuisde vader André naar een andere afdeling. Helaas heeft corona ook bij de familie voor een moeilijke periode gezorgd. Op 25 november 2020 namen ze afscheid van haar echtgenoot André die bijna 99 jaar was geworden. In Ter Linde is Reintje gekend als een vriendelijke en gemakkelijke bewoonster. Het is altijd goed, als ze maar dagelijks naar Thuis kan kijken en de koers op TV kan volgen voor de mooie landschappen.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.