Home > Albertplein in Knokke wordt échte ‘Place MATUVU’

Albertplein in Knokke wordt échte ‘Place MATUVU’

Geschreven op 27 juni 2020 om 11:05 door Mario De Wilde

De gemeente Knokke-Heist heeft met de private ontwikkelaars GOETHALS PROMOTOR en PSR, deel van Jan De Nul Group, een finale overeenkomst gesloten voor de onder- en bovengrondse heraanleg van het Albertplein gelegen tussen de Kustlaan en de Zeedijk. Knokke Albertplein_visual vogelvlucht De gemeente Knokke-Heist wil het Albertplein ter hoogte van de Zeedijk nieuw leven inblazen. Daarom schreef het gemeentebestuur in 2017 een verkoopdossier uit voor de herinrichting van het Albertplein met de ambitie om dit kloppende hart terug de ‘place to be’ van weleer te maken.

Ontwikkelaars Goethals Promotor-PSR wonnen midden 2018 de aanbesteding en maakten samen met de publieke actoren werk van een hoogwaardig herontwikkelingsprogramma voor het Albertplein. Het ingediende ontwerp werd geoptimaliseerd en de input uit diverse buurtconsultaties werd dit jaar vertaald in een goedgekeurde bouwvergunning waarvan de werken na de zomer van start gaan. Begin 2019 werden een aantal voorbereidende nutswerkzaamheden uitgevoerd. Vanaf september 2020 starten de ontwikkelaars met het vervolg van de nutswerkzaamheden om aansluitend eind dit jaar de effectieve bouwwerken aan te vatten. De verkoop van de 150 ondergrondse gesloten private parkings start midden augustus. De oplevering en ingebruikname van het nieuwe plein is voorzien in de eerste helft van 2023.

Johan Geeroms, Managing Director PSR (projectontwikkelingsdivisie van Jan De Nul Group):
“Onze missie is om complexe en uitdagende sites nieuw leven in te blazen. In Knokke realiseren wij niet enkel bovengronds een architecturaal waardevolle herinvulling van het plein, maar ook ondergronds optimaliseren wij deze onderbenutte ruimte door de bouw van de private parking voor de buurtbewoners en aanpalende straten die vandaag kampen met een tekort aan parkeerplaatsen. Een meerwaarde op meerdere niveaus.” Luc Goethals, Gedelegeerd Bestuurder Goethals Promotor:
“Dit hoogwaardige nieuwbouw- en stadsvernieuwingsproject ligt ons nauw aan het hart. Het biedt ons de opportuniteit om bij te dragen tot de heropleving van een unieke topligging in deze kustgemeente waar wij ruim 30 jaar werkzaam zijn. Onze lokale ervaring laat ons toe de wensen en noden van kopers aan de kust goed te begrijpen. Het toekomstige aanbod van ongeveer 150 private gesloten parkings in het Zoute spreekt bestaande en nieuwe eigenaars aan, wat zich vandaag reeds vertaalt in een duidelijke interesse voor dit project, waarvan de verkoop midden augustus start.”

Nieuwe place to be voor de kuststad

Het nieuwe ‘Place MATUVU’ krijgt een ondergrondse parking met ongeveer 150 private parkings. Bestaande nutsleidingen en riolering worden vernieuwd. Bovengronds krijgt het plein een volledig nieuwe uitstraling, vormgegeven door Architect Philippe Samyn and Partners. Centraal op het plein komt een glazen halfrond paviljoen, omringd door een waterpartij. De publieke ruimte biedt plaats voor horeca en ontspanning, op een speelse ondergrond van zwart-witte straatstenen.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.