Home > Al meteen veel belangstelling voor openingsweekend solotentoonstelling van Koen Vanmechelen in Knokke

Al meteen veel belangstelling voor openingsweekend solotentoonstelling van Koen Vanmechelen in Knokke

Geschreven op 2 november 2022 om 08:45 door Mario De Wilde

Afgelopen weekend opende in Cultuurcentrum Scharpoord de spraakmakende solotentoonstelling van Koen Vanmechelen, één van de belangrijkste en internationaal meest actieve beeldende kunstenaars van ons land. De expo is niet alleen interessant voor gepassioneerde kunstliefhebbers maar bovendien ook leuk en boeiend om met het hele gezin te ontdekken! Met het familieparcours ontdekken kinderen het fascinerende universum van kunstenaar Koen Vanmechelen op een speelse manier. Aan de hand van een interactief familieboekje ga je op pad langs diverse culturen, dieren en werelddelen. Een reis gekenmerkt door verwondering en diversiteit!

Koen Vanmechelen (°1965, Sint-Truiden) maakte internationaal naam met zijn Cosmopolitan Chicken Project (CCP), een uniek artistiek project dat hij eind jaren negentig lanceerde en waarin hij nationale kippenrassen kruist tot ‘kosmopolitische kippen’. De kern van het project is niet de kip, noch het ei, maar het kruisingsproces en de diversiteit die daaruit voortvloeit.

Dezelfde diversiteit kenmerkt ook de andere diersoorten, boerderijen, projecten en stichtingen die samen het werk van de kunstenaar uitmaken. Als een moderne Uomo Universale versmelt Vanmechelen kunst, natuur en kennis, reikend naar iedereen en alles wat hem in zijn tocht kan helpen grenzen te doorbreken. Na het grote succes van zijn expo Seduzione in het Uffizi (Firenze) eerder dit jaar en net voor zijn solotentoonstelling in het Museo Nacional de Bellas Artes de Havana (Cuba), roept Vanmechelen in Knokke-Heist met een indrukwekkend project op tot een Kosmopolitische Renaissance.

Het is voor het eerst in 18 jaar dat er een museale presentatie van het werk van Vanmechelen in eigen land wordt gepresenteerd. Curator Jo Coucke, die Koen Vanmechelen eert als baanbrekende kunstenaar, nodigde de kunstenaar uit voor een out-of-the-box overzichtstentoonstelling die zich als een totaalervaring ontvouwt. Bezoekers ontdekken Vanmechelens unieke en diverse artistieke universum aan de hand van recente tekeningen, schilderijen, glas- en marmersculpturen maar ook via performances, video’s en (levende) installaties.

“Ik sta als kunstenaar niet buiten de wereld, maar ik kom met nieuwe inzichten en invalshoeken die de blik op de wereld verruimen. In die zin brengt deze tentoonstelling de bezoeker naar een andere wereld, een nieuwe realiteit. Een wereld waarin we in symbiose en harmonie kunnen samenleven. Een globale wedergeboorte, een kosmopolitische renaissance”, aldus Koen Vanmechelen, kunstenaar

Deze tentoonstelling is geen retrospectieve, maar een voortzetting van de zoektocht naar antwoorden op de vraag waar Vanmechelen al sinds het prilste begin van zijn kunstenaarschap mee worstelt: hoe moet de mens verder? Hoe kunnen wij als mensen duurzaam samenleven met andere diersoorten met respect voor de omgeving van zelfs de kleinste wezentjes? De afgelopen dertig jaar trok Vanmechelen de wereld rond. Van oorspronkelijke volkeren als de Masai tot de wolkenkrabbers van Mumbai: Vanmechelen zocht er de stukken van zijn wereldpuzzel bijeen. De tentoonstelling Cosmopolitan Renaissance toont die stukken en inspireert tot antwoorden. Ze geeft blijk van een nieuwe realiteit, een nieuwe kijk op de toekomst.

“De tentoonstelling speelt zich niet enkel binnen de muren van het Cultuurcentrum Scharpoord af. We hebben er bewust voor gekozen om de gemeente Knokke-Heist, de geschiedenis en de toekomst bij het project te betrekken. Zo hebben we met The Walking Egg een wandelend ei in de tuin van Scharpoord geplaatst, staat er een gigantisch en massief ei op de dijk van Knokke-Heist, is er een samenwerking met MAAK, een performance in de Magrittezaal van het casino en een lezing van Koen Vanmechelen en Dirk Draulans in het Zwin Natuur Park. Deze winter ontkom je in Knokke-Heist dus niet aan Koen Vanmechelen”, besluit curator Jo Coucke.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.