Home > Aftellen naar ‘Nacht van de Duisternis’ in provinciedomein Raversyde (Oostende)

Aftellen naar ‘Nacht van de Duisternis’ in provinciedomein Raversyde (Oostende)

Geschreven op 12 oktober 2019 om 10:41 door Mario De Wilde

Vanavond opent provinciedomein Raversyde ’s avonds de deuren voor de ‘Nacht van de Duisternis’. De Provincie West-Vlaanderen slaat daarvoor de armen in elkaar met het Vogelopvangcentrum Oostende (VOC), Astropolis en de stad Oostende. De activiteiten passen in het Vlaams initiatief van de Bond Beter Leefmilieu, samen met Preventie Lichthinder en de Werkgroep Lichthinder van de Vereniging Voor Sterrenkunde (VVS). De toegang tot het evenement is gratis. Vorig jaar kwamen ruim 1200 bezoekers af op dit nachtelijk avontuur dat uitgroeide tot de grootste publieksactiviteit in Vlaanderen in het kader van de ‘Nacht van de Duisternis’.

Programma
De activiteiten starten om 19 uur. Bezoekers kunnen kennismaken met het nachtleven in het natuurpark, het middeleeuws vissersdorp Walraversijde (ANNO 1465) en Atlantikwall Raversyde. Daar vinden ze verschillende telescopen om het heelal te verkennen en kunnen ze nachtvlinders, uilen, vleermuizen en tal van andere nachtdieren spotten. Dit jaar krijgen gezinnen met kinderen langs het parcours extra spannende, creatieve en avontuurlijke opdrachten in het duister. Bezoekers kunnen zich laten meeslepen door verhalen in het duister, een eigen lichtgevende planisfeer (sterrenkaart) maken of lichtje maken. Kinderen kunnen terecht bij de boskapper. De gekke kapsters toveren hun haardos om tot een vogelnest, spin, vleermuis, grasmat of struik. Aan de koninklijke stallen ontdek je de Maan-dj. De geluiden van de nacht en de maan vormen het decor voor deze bijzondere act van ‘Maanman’. Hij loodst het publiek door zijn muzikale kosmos, van nieuwe naar volle maan. Hij staat op en gaat weer slapen, telkens weer opnieuw. In de sfeervolle middeleeuwse bar serveert Living History Group ‘Tartes et Bastons’ hapjes en drankjes in historische kledij. Bezoekers proeven zo letterlijk van de middeleeuwen. Bezoekers brengen ook best hun eigen zaklamp mee. Te felle zaklampen en lasers zijn niet toegelaten.

Opzet ‘Nacht van de Duisternis’
Met ‘Nacht van de Duisternis’ wil Bond Beter Leefmilieu de aandacht vestigen op de impact van de lichtvervuiling in ons land. België is één van de meest verstedelijkte landen ter wereld en heeft daardoor veel nachtverlichting. Dat zorgt voor problemen zoals energieverspilling, slaaptekorten, gezondheidsproblemen, een verstoord bioritme bij dieren en planten, enz. Op ‘Nacht van de Duisternis’ doven verschillende gemeenten hun lichten en kunnen inwoners deelnemen aan activiteiten.

Praktisch

Datum: zaterdag 12 oktober 2019, van 19 tot 22 uur
Plaats: ‘ANNO 1465’ in provinciedomein Raversyde, Nieuwpoortsesteenweg 636 in Oostende
Prijs: gratis

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.