Home > Acht Polen en twee Belgen aangehouden na huiszoekingen drugslabo in Brugge, Izegem en Moorslede

Acht Polen en twee Belgen aangehouden na huiszoekingen drugslabo in Brugge, Izegem en Moorslede

Geschreven op 15 september 2022 om 08:37 door Mario De Wilde

In een onderzoek onder leiding van de onderzoeksrechter te Brugge zijn eergisteren 13 september 2022 acht Polen en twee Belgen van hun vrijheid beroofd bij huiszoekingen in Brugge, Izegem en Moorslede. In Izegem is een actief druglabo ontmanteld. De zoekingen kaderden in een onderzoek naar de handel in en fabricatie van synthetische drugs dat de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) van West-Vlaanderen eind vorig jaar opstartte. Voor de huiszoekingen en arrestaties werkte de FGP van West-Vlaanderen samen met de PZ Arro Ieper en met de dienst hondensteun en de Clan Lab Response Unit (CRU) van de Federale Politie. Het CRU verleent steun bij tussenkomsten op clandestiene sites voor synthetische drugsproductie en heeft expertise rond afstappingen op gevaarlijke plaatsen waar chemicaliën zijn opgeslagen of waar een labo in werking is. Een chemische proces kan immers niet zomaar worden stilgelegd.

In het synthetisch labo werd ruim 3 kg speed aangetroffen. In een diepvriezer in een woning is ca. 1 kg speed gevonden. Verder zijn grotere gebruikershoeveelheden speed en cannabis en wat cocaïne, ca. 10.000 euro cash geld, versnijdings- en verpakkingsmateriaal en kweekbenodigdheden voor cannabis in beslag genomen. In het labo te Izegem werd het kristallisatieproces uitgevoerd. Amfetamineolie (in dit geval aangemaakt op een andere locatie) wordt er vermengd met andere chemicaliën waardoor het kristallisatieproces op gang komt. Na het drogen wordt er versneden, meestal met cafeïne.
Uit 1 liter amfetamineolie kan zo ongeveer 2,5 kg droog versneden speed gehaald worden. Gebruikers betalen ca. 10 euro per gram speed. Het druglabo zal na sporenopname verder ontmanteld worden. Zes verdachten worden voorgeleid voor de onderzoeksrechter te Brugge die over hun eventuele aanhouding zal beslissen. Het onderzoek wordt verder gezet.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.