Home > Acht anderstalige jongeren van Ligo Brugge maakten groentesoep, worst met appelmoes en pudding bij Poverello

Acht anderstalige jongeren van Ligo Brugge maakten groentesoep, worst met appelmoes en pudding bij Poverello

Geschreven op 18 januari 2023 om 13:24 door Mario De Wilde

Acht BENO-cursisten van Ligo Brugge nemen voor één dag het restaurant over in Poverello. Dit doen ze als apotheose van hun keukenopleiding. De jongeren, die vorig jaar nog OKAN onderwijs volgden, zijn nog niet helemaal klaar voor de stap naar opleiding en werk. Ze volgen nog één jaar les bij Ligo waar ze onder andere hun Nederlands verder oefenen en kennis maken met verschillende beroepsopleidingen.

Bij cvo MIRAS (het vroegere cvo Spermalie) volgen ze een opleiding tot keukenhulp. Wekelijks staan ze in de keuken om aan hun snijtechnieken te werken en leren ze meer over de Belgische keuken. De voedseloverschotten gaan naar Poverello en zo kwamen de cursisten in contact met deze organisatie. Het idee om daar eens te koken, was snel gemaakt. Vandaag stonden ze in de keuken en maakten ze een groentesoep, worst met appelmoes en aardappelen en een chocoladepudding klaar voor de klanten van Poverello.

Aya, BENO-curist: “We kijken uit om te koken voor een groep. Normaal koken we voor onszelf. Ik hoop dat ze het lekker vinden. We koken voor mensen met weinig geld. Dit maakt het nog fijner. In december liepen we ook al de warmathon voor mensen in armoede.”

Walter, leerkracht cvo MIRAS, Spermalie: “Poverello is voor mij een begrip in Brugge. Jarenlang ging ik er als praktijkcoördinator met Hotel &Toerismeschool Spermalie ieder jaar rond de kerstperiode gaan koken met de leerlingen. Die dagen waren voor mij persoonlijk de warmste dagen van het schooljaar. Mensen die het moeilijker hebben in onze maatschappij gelukkig maken, daar krijg ik het warm van. Nu ben ik werkzaam binnen het volwassenenonderwijs en geef kookles aan deze jonge mensen uit het BENO project… Waar het om draait is deze cursisten te laten ervaren dat er ook bij ons armoede is. Dat er mensen zijn die het moeilijk hebben in onze samenleving. Door met hen een dagje naar Poverello te gaan koken tonen ze ook hun engagement naar deze mensen toe en zullen ze net als ik de warmte voelen wanneer deze mensen gelukkig zijn en hun dankbaarheid uiten.”

Joke, educatief medewerker Ligo: “We merken dat de BENO-cursisten graag koken. Ze staan open om eten klaar te maken voor andere mensen. Bovendien willen we hen laten kennismaken met verschillende organisaties in Brugge. Zo kwamen we op het idee om eens als vrijwilliger mee te draaien in Poverello. Dit vinden wij een mooi engagement. Ze maken kennis met een vereniging die zich inzet voor de mensen die het moeilijk hebben binnen onze maatschappij. We zijn fier op hen“

BENO

BENO staat voor Basiseducatie na OKAN. Het BENO-traject duurt 1 jaar en is bedoeld voor jongeren die in het middelbaar OKAN-onderwijs volgden, maar nog niet klaar zijn voor de stap naar opleiding en werk.

Coaches uit de OKAN-scholen hadden moeite om voor deze kwetsbare doelgroep gepaste vervolgtrajecten te vinden na OKAN. Ze zagen deze jongeren vaak uit de boot vallen of van de radar verdwijnen. Om daaraan tegemoet te komen, startte Ligo het BENO-traject. BENO biedt de jongeren een voltijds pakket aan in een veilige schoolcontext. Het traject is erkend als officiële opleiding van de VDAB. Het bestaat uit een oriëntatiejaar waarin jongeren sterker gemaakt worden in Nederlands, wiskunde, ICT en communicatie, in combinatie met een kennismaking met verschillende cvo-beroepsopleidingen zoals keukenhulp, fietshersteller, huishoudhulp, hair and beauty en horeca. De jongeren leggen hun theoretisch examen rijbewijs af en worden gestimuleerd in het verder ontwikkelen van hun persoonlijke kwaliteiten. Na 1 schooljaar zijn ze klaar om een beroepsopleiding te beginnen of door te stromen naar de arbeidsmarkt.

De sterkte van dit project is de samenwerking tussen verschillende partners met elk hun expertise: VDAB, secundaire scholen, volwassenenonderwijs (Ligo en cvo’s), Agentschap Integratie en Inburgering, vzw Arktos, Stad Brugge, Howest, …

VDAB organiseert bedrijfsbezoeken en een kennismaking met diverse beroepsopleidingen. Voor de sportieve omkadering kunnen we in Brugge rekenen op Howest, de Hogeschool West-Vlaanderen. Zo kunnen de jongeren ondervinden waar hun ambities en talenten liggen, zodat ze later vlotter kunnen doorstromen naar een beroepsopleiding en/of de arbeidsmarkt.

cvo MIRAS

cvo MIRAS is een centrum voor volwassenenonderwijs (cvo). Het centrum biedt heel wat opleidingen aan waaronder de opleiding kok. In de lessen keukenpraktijk komt de basis van de gastronomie uitgebreid aan bod. Zo leer je alle klassieke keukenbereidingen. Cursisten leren: vis fileren, vlees versnijden, vlees portioneren, groenten versnijden en bereiden. De BENO-cursisten proeven van de verschillende modules. Gasten ontvangen vormt een belangrijk onderdeel van de opleiding. Meer info: www.miras.be

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.