Home > Absoluut topseizoen voor Pasen in Knokke-Heist, maar na de zomer sluiten er vijf hotels

Absoluut topseizoen voor Pasen in Knokke-Heist, maar na de zomer sluiten er vijf hotels

Geschreven op 14 april 2022 om 07:55 door Mario De Wilde

Overal in de wereld worden de wonden gelikt na de doortocht van corona en dat is in Knokke-Heist natuurlijk niet anders. Door de aangescherpte maatregelen zagen gasten af van een reis en het aansluitend hotelverblijf. Maar anders dan bijv. in Brugge -waar men gedurende twee jaar nauwelijks toeristen zag- deed Knokke-Heist het relatief goed om het hoofd boven water te houden. Over verleden, heden en toekomst van de Knokse hotellerie hadden we een babbel met de broers Marc (Le Pavillon du Zoute) en Robin (St. Pol) -zie foto- niet ver van het Zwin Natuur Park, de ‘internationale luchthaven voor vogels’.

Uiteraard draagt de kustgemeente nog haar sporen van het coronaleed maar temeer daar 2019 een heel goed jaar was. Robin Schluter (die volop bezig is met nieuwe initiatieven en ‘groene’ aanpassingen in zijn Hotel St. Pol): “Dit jaar zitten we gelukkig weer ongeveer op het niveau van 2019. 2020 met de corona is een ramp geweest waar veel hotels hebben moeten sluiten. Maar daar hebben we, tussen de hotels die opengebleven zijn, een goede samenwerking kunnen vaststellen met een vrij redelijke bezetting. 2021 was dan weer een topjaar in Knokke-Heist. Ik moet zeggen dat ik met St. Pol mijn beste jaar ooit gehad heb. Door een doorgedreven publiciteitscampagne van de VisitKH hebben de hotels, die open waren in onze gemeente, een succesrijk jaar gehad. Hogere ADR en zeer goede bezetting omdat er nog veel restricties waren om naar het buitenland te gaan. Weet je dat van de ganse Belgische kust Knokke-Heist de grootse bezettingsgraad had?”
Pasen voltreffer
Volgens Marc Schluter wordt er tegenwoordig helemaal anders geboekt dan vroeger: “De eerste week van de Paasvakantie is het zeer rustig geweest, ik zou bijna spreken van een ramp. Dat zal wellicht ook met het slechte weer te maken hebben. We zitten tenslotte aan de kust, hé. Pas vanaf 6 april kwamen de bezetting en de boekingen wat op gang. Vanaf dan ging het goed vooruit en volgden heel veel last-minute boekingen. De week voor Pasen en het Paasweekend scoren zelfs fantastisch. Klanten wachten tegenwoordig veel meer het weerbericht af, anderen zijn al blij dat ze weer eens naar het buitenland kunnen gaan.” Robin knikt instemmend en benadrukt dat de consument veel terughoudender boekt: “Er wordt op dit ogenblik vooral veel last-minute geboekt en ook veel meer geannuleerd tegenover vroeger. Nog een vaststelling is dat we steeds meer korte verblijven noteren. Waar we vroeger twee nachten in het weekend hadden of meer is het nu meestal slechts één nacht. Klanten zijn ook veeleisender geworden. En ja, net als veel collega’s van ons hebben we onze prijzen wat moeten verhogen door de zwaardere kosten, en dan denk ik vooral aan de gas en elektriciteit. Sommige hotels die jaarcontracten hadden, hebben die catastrofaal zien stijgen met 300%.”
28 hotels in Knokke-Heist
De vooruitzichten voor volgende vakanties en zomervakantie zien er gelukkig zeer goed uit. Robin Schluter: “Ook Toerisme Knokke-Heist zit weer op koers met hun activiteiten. Knokke-Heist beschikt momenteel over 28 hotels in zowat alle segmenten en 828 hotelkamers. Vooral in juli en augustus blijft er een groot tekort aan hotelaccommodatie en straks sluiten ook nog eens vijf hotels hun deuren. Dat er veel staat te veranderen in de Knokse hotellerie, dat is intussen wel heel duidelijk geworden. Met dank alvast voor de toelichting van Robin en Marc Schluter.
Toekomst
In de nieuwe ‘toren’, het hoogbouwproject in Duinenwater ter hoogte van het treinstation van Knokke, zou een boutiquehotel helemaal in New Yorkse stijl komen. Dat zou gerund worden door Tim De Taeye en Tine Vanparijs die precies drie jaar geleden Enso Boutique Hotel langs de Elisabetlaan openden. En jawel, ‘wachten loont’ want intussen zou er na de zomer dan toch beweging komen in het al jaren aanslepend dossier van Hotel Le 8300. Vlakbij de ‘Zes Bochten’ en de nieuwe golf zouden er twee of drie hotels onder de Marriott-vlag openen. Bedoeling is ook dat er nog een Marriott-hotel vlakbij het Zwin komt (en dus niet zo ver van Hotel Le Pavillon du Zoute en Hotel St. Pol). Het zou echt om een ‘boven’-luxe hotel gaan met de nadruk op wellness en mogelijk ook plastische chirurgie. Naast de Ibis Budget bij het binnenkomen van Knokke-Heist zou er in de nabije toekomst gestart worden met de bouw van een Mercure Hotel. Om maar te zeggen dat er flink wat beweegt in Knokke-Heist op vlak van hotellerie…

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.