Home > Morgen is er de Brugse Heilig Bloedprocessie en paraplu’s mogen thuisgelaten worden

Morgen is er de Brugse Heilig Bloedprocessie en paraplu’s mogen thuisgelaten worden

Geschreven op 17 mei 2023 om 13:22 door Mario De Wilde

Hoewel het lenteweer dit jaar maar voorzichtig op gang komt dit jaar, is de laatste rechte lijn naar Brugges Mooiste Dag ingezet. En volgens de weervoorspellingen hoeven we niet voor regen te vrezen, al blijft het wel frisje stot 15 graden. Jawel, morgen donderdag trekt de eeuwenoude Heilig Bloedprocessie terug door de Brugse centrumstraten. “We hopen uiteraard dat de zon haar best doet, en de temperatuur in de komende weken nog wat stijgt, zodat Hemelvaart in Brugge bijna letterlijk terug als Mooiste Dag kan gezien worden”, zegt Dominique Deckers, regisseur van de Heilig Bloedprocessie.
Samenwerking en ondersteuning
Ruim 1.800 figuranten geven gestalte aan de verschillende taferelen: ze zingen, dansen en spelen straattheater. Op die manier houden ze de traditie, die teruggaat tot 1304, springlevend. Vrijwillige medewerkers verzorgen de voorbereidingen en zorgen voor een vlot verloop, goed voor een 250-tal mensen. “Een processie van deze omvang organiseren is een logistiek en financieel huzarenstukje. Als organisatie stellen wij geen personeelsleden tewerk. We rekenen dus geheel op de inzet van vrijwilligers. Gelukkig kunnen we voor heel wat logistieke items beroep doen op de stadsdiensten, bijvoorbeeld voor het gebruik van vrachtwagens, en voor het aanleveren en plaatsen van materiaal als zitbanken en nadars. Vanuit de vzw Brugge Plus ondersteunen twee medewerkers de organisatie en aansturing van de processie. We zijn het stadsbestuur erg dankbaar voor de organisatorische hulp en voor de financiële ondersteuning”, stelt William De Groote, voorzitter van de vzw Heilig Bloedprocessie.

“Daarnaast zijn we de spelers van de Nationale Loterij zeer dankbaar: dankzij hun hulp kunnen we elk jaar investeren in vernieuwingen, die de uitstraling van de processie optimaliseren en het processieverhaal veilig stellen voor de toekomst. Voor het dekken van een deel van de operationele kosten zullen we dit jaar voor het eerst beroep kunnen doen op een ruimere subsidie van de Vlaamse overheid”. Burgemeester Dirk De fauw vult aan: “De Heilig Bloedprocessie is voor ons een topmoment. Niet alleen op de dag van de processie zelf; ook tijdens het jaar willen we de kledij en rekwisieten in prima omstandigheden bewaren. Na deze editie van de processie verhuist de
integrale collectie kledij en attributen naar de nieuwe Erfgoedfabriek”.
Vernieuwingen
Elk jaar worden er vernieuwingen gepresenteerd. “Dat is dit jaar niet anders”, zegt Matthieu Clarysse, algemeen coördinator. “Zo zullen de kruisvaarders en de ruiters van de openingsgroep in nieuwe outfits te zien zijn. De groep Brugse poorters breidt haar kledingcollectie uit met 50 nieuwe exemplaren, zowel voor dames, heren als kinderen. Interessant detail is dat deze kostuums in het eigen kostuumatelier zijn gemaakt. Het meest in het oog springend zal de nieuwe kribbewagen zijn: de vorige wagen was bijna 50 jaar oud. De nieuwe kribbe wordt een superdeluxe exemplaar voor kindje Jezus en zijn ouders.”
Toegankelijkheid
Met het project ‘Heilig Bloedprocessie inclusief 2025’ streeft de organisatie ernaar om tegen 2025 een zo inclusief en toegankelijk mogelijk evenement te zijn voor haar toeschouwers. “Zo wordt het parcours in vijf zones opgedeeld”, zegt Jolien Smis, choreografe en inclusieverantwoordelijke. “In elke zone is assistentie mogelijk voor personen met een functiebeperking. Hier zijn verschillende mogelijkheden: afgehaald worden aan een bushalte,
‘dropzone’ in de buurt of aan het station, assistentie naar het toilet en individuele assistentie ter plaatse.” Daarnaast werkt de Heilig Bloedprocessie met de Erfgoedapp. Via deze app kunnen ook blinden en slechtzienden, doven en slechthorenden de processie gratis meevolgen via audiodescriptie of met ondertitelde filmpjes in Vlaamse gebarentaal. Op verschillende momenten krijg je vanzelf extra informatie terwijl de processie voorbijkomt.

Hierdoor is het mogelijk om overal op het parcours de processie te volgen. “Nieuw is dat dat dit jaar in meerdere talen kan”, vult Jolien Smis aan. Burgemeester Dirk De fauw: “Vorig jaar organiseerde de vzw Heilig Bloedprocessie voor het eerst een live-uitzending van de integrale Heilig Bloedprocessie op regionale zender Focus-WTV. Dat initiatief werd enorm gesmaakt door het publiek, onder meer ook in woonzorgcentra die er zo een filmnamiddag van maakten voor bewoners met hun familie. Vandaar dat we dit als stadsbestuur graag herhalen en we initiatief namen voor een nieuwe uitzending: op donderdag 18 mei 2023 zal de processie vanaf 15.00 uur live te volgen zijn op Focus-WTV en op www.bloedprocessiebrugge.be. Via de website zal er een live vertaling zijn in Vlaamse Gebarentaal. Zo proberen we de Heilig Bloedprocessie toegankelijk te maken
voor zoveel mogelijk toeschouwers”.
Praktisch
De Heilig Bloedprocessie vindt plaats op donderdag 18 mei 2023 en start in de Dijver om 14.30 uur. De processie legt een parcours af doorheen de centrumstraten van Brugge. Je kan eender waar langs het parcours plaatsnemen. Voor een zitbank of een plaats op een tribune heb je een ticket nodig, dat je vooraf kan aankopen via www.bloedprocessiebrugge.be, bij In&Uit op ’t Zand of bij infokantoor Markt.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.