Home > Stadsbestuur van Veurne wil nog meer inzetten op groen, bomen én zuurstof!

Stadsbestuur van Veurne wil nog meer inzetten op groen, bomen én zuurstof!

Geschreven op 15 februari 2022 om 16:06 door Mario De Wilde

Stad Veurne heeft zich met het Lokaal Energie- en Klimaatpact geëngageerd om tegen 2030 meer in te zetten op het planten van bomen. Er is hiervoor alweer een nieuwe stap gezet, met de afwerking van Fase 2 in het Vaubanpark en de aanplanting van 230 populieren in De Moeren. In de Middenweg, Cobergherstraat en Moerkerkestraat was de groendienst de voorbije weken druk in de weer om alle beschadigde of afgestorven bomen te vervangen door nieuwe exemplaren. Vandaag is de laatste boom in de grond gezet, waardoor er nu 230 verse populieren op het openbaar domein staan.
Vaubanpark: fase 2 wordt afgewerkt

Ook in het Vaubanpark wordt er stevig gewerkt, want het voormalige voetbalveld krijgt een nieuwe invulling. Waar het intussen afgewerkte deel bij het kanaal Duinkerke-Nieuwpoort focust op sport en spel, is de nieuwe zone aan het voormalige voetbalveld meer gericht op rust en natuur.
Aanleg paden in halfverharding
-Er wordt een wandel- en fietspad aangelegd in ternair zand, die de verbinding maakt tussen de Pannepoortstraat en het reeds bestaande pad in het Vaubanpark. Het reeds bestaande wandelpad in dolomiet wordt heropgefrist. Dit pad verbindt het Vaubanpark met de Daniël De Haenelaan.
-Er is ook de aanleg voorzien van een wandelpad in hakselhout, die de Pannepoortstraat verbindt met de Daniël De Haenelaan. Het park zal dus bereikbaar zijn vanuit de Pannepoortstraat, Daniël De Haenelaan en vanuit de Oude Duinkerkestraat.
-Er komt een rustzone en een picknickruimte. Deze zone zal met grasdallen worden uitgewerkt. Er is ook een bijenhal gebouwd, waar samen met Meli educatief wordt gewerkt aan het behoud van de bijen.
Invulling groenzones
In het park zullen er diverse groenzones worden aangelegd. Deze invulling gaat bestaan uit bosplantsoen, heesters, bomen, ruige grasvegetatie, kort gereden gras, een bloemenweide, fruitbomen, een bijenhal …
Timing
Half maart: de bijenhal staat er
Eind maart: je kan de wandel- en fietspaden gebruiken
Half april-half mei: de talud wordt ingezaaid en het grasveld wordt doorgezaaid waar nodig
Tegen de zomer: afwerking
Wat cijfers
Er zijn maar liefst 2400 stuks inheems bosgoed en 16 inheemse hoogstambomen geplant, waaronder 7 fruitbomen (appel en peer) en 600 inheemse haagplanten. Er is 135m³ hakselhout uitgevoerd en er is ruim 25m³ compost ingewerkt.
Anne Dequidt, schepen van Openbaar Domein: “In De Moeren was het zeker noodzakelijk om terug de bomenrijen te herstellen, zodat op lange termijn het vroegere landschap terug zichtbaar wordt. Onze coördinator van de Technische Dienst zorgde voor het conceptplan van Fase 2 van Vaubanpark. Samen met zijn dienst zorgen ze, stap voor stap, met het creëren van een leuke nieuwe oase in onze stad. Hippe rustbanken en picknicktafels slingeren langs het wandelpad, waar iedereen kan genieten van de rijkdom en rust van ons Vaubanpark.”
Pascal Sticker, schepen van Leefomgeving: “De afwerking van Fase 2 van het Vaubanpark zorgt ervoor dat we Veurne verder klimaatbestendig maken, met versterking van de biodiversiteit. Hopelijk vinden nog meer Veurnaars hun weg naar deze groene parel op onze kroon. Chapeau voor onze diensten! Ze stonden volledig zelf in voor dit project, vanaf de opmaak van de ontwerpschetsen tot en met de realisatie op het terrein.”
Foto stad Veurne

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.