Home > Dit is hoe jij kan besparen als je auto tijdelijk niet wordt gebruikt

Dit is hoe jij kan besparen als je auto tijdelijk niet wordt gebruikt

Geschreven op 1 december 2021 om 18:47 door Mario De Wilde

De coronapandemie dwingt veel werknemers om opnieuw van thuis uit te werken. Hierdoor blijft de auto andermaal op stal. Je hoeft dan wel niet meer te tanken, maar de verzekering blijft lopen. Ook als je de auto niet meer gebruikt. Toch zijn er wel degelijk manieren om te besparen. Vooral de kilometerverzekering is een goede oplossing.

Autoverzekeringen vergelijken en overstappen

Over het algemeen is het zo dat als het goed gaat met de verzekeraar, het ook goed gaat met de verzekerden. De verplichte autoverzekering is een van de meest concurrentiële producten op de verzekeringsmarkt. Vrijwel ieder gezin heeft een autoverzekering nodig en als je er dan toch bent om een verzekering af te sluiten, regel je er ook meteen je brandverzekering, je familiale verzekering en je pensioenspaarplan. Daarom houden verzekeraars de prijzen van de autoverzekering graag laag. Dat merk je ook als je de prijzen van de afgelopen tien jaar onder de loep neemt: ze zijn constant gebleven, terwijl de inflatie wel opliep.

Als er minder kilometers worden gereden, is het in principe zo dat er ook minder ongevallen gebeuren en er minder blikschade en gekwetsten zijn. Dit resulteert in minder uitgaven voor de verzekeraar. En als de kosten voor de verzekeraar gedurende een periode lager zijn, laat dit zich gegarandeerd vertalen in een scherpere premie. Dan kan vergelijken en overstappen van verzekeraar zeker interessant zijn.

Op dit moment is hier echter nog onvoldoende duidelijkheid over en nemen verzekeraars een afwachtende houding aan. De economie draait namelijk op volle toeren en vrachtwagens en bestelbusjes scheuren opnieuw en masse over de wegen, terwijl het onduidelijk is hoe de coronasituatie verder zal evolueren.

Kiezen voor een autoverzekering per kilometer

Op momenten als deze is vooral een autoverzekering per kilometer interessant. Bij een autoverzekering per kilometer is de totaalpremie afhankelijk van het aantal gereden kilometers. In de jaren dat je wat meer rijdt, betaal je meer. En in de jaren dat de auto in de garage blijft staan, betaal je minder. In de praktijk bestaat het uit een vaste premie en een variabele premie per kilometer. De vaste premie zorgt ervoor dat je verzekerd bent als je je auto niet gebruikt, bijvoorbeeld als hij geparkeerd staat op de openbare weg. Voor de variabele premie wordt er eerst een inschatting gemaakt van het aantal kilometers dat je zal rijden. Op het einde van het jaar volgt dan de afrekening, waarbij je moet bijbetalen of waarbij je geld terugkrijgt.

Momenteel is de autoverzekering per kilometer nog niet zo populair en is het zelfs vrij zeldzaam. De verwachting is dat het door de coronapandemie aan belang zal winnen. Volgens Corona Direct, die zo’n autoverzekering per kilometer aanbiedt, is deze formule voor negen op de tien Belgen tot vijftig procent goedkoper.

Autoverzekering pauzeren

Als je de auto helemaal niet meer gebruikt, kan het interessant zijn om de autoverzekering even te pauzeren. Dit wordt ook wel opschorten genoemd. Niet bij alle verzekeraars is dat mogelijk. Bovendien moet je meestal ook je nummerplaat in bewaring geven bij de verzekeraar, zodat hij zeker weet dat er geen risico meer is. Je autoverzekering pauzeren, kan dan ook niet als de auto nog op de openbare weg staat, want dan heb je nog steeds een nummerplaat nodig. Dat is ook logisch, want ook geparkeerde auto’s kunnen schade oplopen en veroorzaken. Er kan bijvoorbeeld iemand tegen je auto aanrijden en je auto kan in zee of tegen een andere auto aanrollen. Je moet dus al een garage hebben om je auto in te stallen.

Sommige verzekeraars vragen zelfs om je nummerplaat bij het DIV in te leveren, waarna je later een nieuwe moet aanvragen als je opnieuw de weg op wil. Vooral als je maandenlang de auto op stal houdt, kan het opschorten van de verzekeringsovereenkomst interessant zijn. Maar natuurlijk weet niemand hoelang thuiswerken de regel blijft.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.