Op bezoek bij het grootste laurierbedrijf ter wereld in Wingene
Ja sire, ze bestaan nog: de echte West-Vlamingen die met veel passie en doorzettingsvermogen hun eigen bloeiende familiezaak runnen. In het geval van Sierplantenkwekerij Geert en Ingrid Devriese-Luyssen mag je bloeiend dan ook letterlijk nemen. Wij gingen deze voormiddag op bezoek op hun indrukwekkende plantage van zo’n 2 ha groot.
De sierkwekerij bestaat dit jaar 90 jaar (opgericht in 1930), aanvankelijk als liefhebberij, is er door de jaren heen een enorme diversiteit geweest van teelten, met o.a. druiven en paprika’s . Eén punt is echter altijd de rode draad geweest: de liefde voor het vak en de interesse voor nieuwe planten. Dat kwam tijdens ons bezoek meermaals aan bod: de liefde voor de natuur, het positieve van alles en het respect voor de klant.
Vandaag is de belangrijkste teelt van Geert en Ingrid de Laurus nobilis of Vlaamse laurier. Hiermee werd gestart in 1985, en zoals de laurieren groeiden is ook het bedrijf meegegroeid. Daarnaast worden ook boomkwekerij-gewassen gezocht die in bloei kunnen verkocht worden. Dit resulteert in visueel aantrekkelijke planten, zoals de Lagerstroemia. Hier worden naast de botanische soorten ook cultivars uitgetest op het eigen bedrijf. Ondertussen worden er op de kwekerij collecties van Laurus, laurier en Lagerstroemia vergeleken, die verzameld werden via contacten van over geheel de wereld met collega’s en arboreta. Steeds wordt er gestreefd naar de best mogelijk kwaliteit van de planten. Met zo’n 40 verschillende lauriersoorten, mag het zich tot de grootste speciaalzaak in z’n soort noemen.
Erkend ambachtsman
Vanaf 17 januari 2017 is Geert Devriese officieel Erkend als ambachtsman.
“Met deze wettelijke definitie zullen de ambachtslieden hun kennis eindelijk erkend en beschermd zien. De invoering van een wettelijke definitie is de erkenning van hun talent, de valorisatie en bescherming van hun werk. Hun gouden handen verdienen het gekend te zijn en te worden erkend en beschermd.”
aldus Willy Borsus. Erkend ambachtsman onderstreept vooral het authentieke karakter van de activiteit, en kennis gericht op kwaliteit, traditie, creatie of innovatie. Het manuele aspect handenarbeid en de knowhow van de ambachtsman zijn bepalend voor de toekenning van deze erkenning.
Proef eens iets speciaals
Naast de planten en laurierbomen zijn er sinds kort ook enkele verrassende en smakelijke varianten op een thema gekomen. Jawel, er zijn bij Geert en Ingrid ook laurierlikeur ‘en Flamande’, Laurito (hét alternatief voor de mojito), Lauroo aperitief of wijn en zowaar ook laurierijs te verkrijgen. Aan tafel!
Laurlin (lauriergin)
Small Production Excellent Taste. Vol symboliek en smaak. Deze artinasale Gin is gemaakt van met de hand geselecteerde laurierblaadjes van een zeer aromatische soort, vers verwerkt om de unieke aromatische smaak volledig tot zijn recht te laten komen. Wilde tijm, en citroen van op de kwekerij geven een uniek aroma. Door zijn rijke en kruidige smaak is deze gin niet alleen een streling voor de tong in een cocktail maar ook on the rocks of puur. De geur brengt meteen een warm en zomers gevoel.
Lauroo (aperitief, verrijkte wijn)
Vol symboliek en smaak. Deze artinasale versterkte wijn is gemaakt van met de hand geselecteerde laurierblaadjes, vers verwerkt om de unieke aromatische smaak volledig tot zijn recht te laten komen. Door zijn zoet kruidige smaak kun je deze drinken als aperitief, digestief of als dessertwijn
Laurierlikeur ‘en Flamande’
Onbekend maakt onbemind maar generaties lang wordt in Sicilië al de befaamde Rosolio di Alloro gemaakt. Een goede maaltijd behoeft geen krans, maar de laurierlikeur zou zeker niet misstaan van aperitief, met een beetje schuimwijn. Ook als degustief met room of gewoon puur ijskoud heeft de laurierlikeur zijn sterren al verdiend.
Schewegestraat 6
8750 Wingene
tel 0498 258 493
www.laurusinfo.com en www.sierplant.be