Home > 8,7 miljoen voor restauratie Belfort en Lakenhal in Ieper

8,7 miljoen voor restauratie Belfort en Lakenhal in Ieper

Geschreven op 5 oktober 2018 om 16:39 door Mario De Wilde

Op voorstel van minister-president Geert Bourgeois, ook bevoegd voor onroerend erfgoed, wordt 8,7 miljoen euro vrijgemaakt voor de restauratie van het Belfort en de Lakenhal in Ieper. “Het in oorsprong 13de eeuwse Belfort is een icoon van de stad Ieper, maar ook hét toonbeeld van de wederopbouw na de Eerste Wereldoorlog. De lakenhal symboliseert de middeleeuwse bloeiperiode van Ieper als Europese handelsmetropool. Samen vormen zij het meest indrukwekkende en alleszins het grootste burgerlijk gebouw in Europa. Met de restauratie verzekeren we het voortbestaan van deze twee erfgoedparels voor toekomstige generaties”, aldus minister-president Bourgeois.

“Tijdens de werken wordt er een maximale ontsluiting van het complex gegarandeerd opdat bezoekers aan het in Flanders Fields en het Ypermuseum kunnen blijven genieten van de erfgoedwaarden van deze uitzonderlijke gebouwen”, vervolgt Bourgeois.

De som van 8,7 miljoen zal worden toegekend in vijf schijven over een periode van vijf jaar. In een eerste fase wordt gestart met het Belfort om vervolgens de Westervleugel, de Oostervleugel, de hoektorens en de Noordervleugel samen met de helft van de Coomansvleugel onder handen te nemen. In 2024 gaat de laatste fase van start en is het Ypermuseum en de Raadzaalvleugel aan de beurt.

Het project heeft bovendien een belangrijke maatschappelijke betekenis. Onlangs besliste de Britse overheid om deze gebouwen als achtergrond te gebruiken bij de officiële plechtigheden van de slag bij Passendale. Dit bevestigt de grote internationale symboolwaarde van het complex als getuige van de Eerste wereldoorlog.

“We maken met meerjarenpremieovereenkomsten duidelijke keuzes voor ons onroerend erfgoed. We geven zekerheid aan de ontvanger voor de uit te voeren werken en we kiezen uitdrukkelijk om de publiekelijke toegankelijkheid van het erfgoed te verbeteren, ook tijdens de werken. Deze regeerperiode sloten we 10 premieovereenkomsten voor een bedrag van 108.142.610 euro”, besluit minister-president Geert Bourgeois.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.