Home > 8 West-Vlaamse gemeenten nog niet aangesloten bij BE-alert

8 West-Vlaamse gemeenten nog niet aangesloten bij BE-alert

Geschreven op 28 januari 2019 om 23:20 door Mario De Wilde

In onze provincie zijn er nog 8 gemeenten niet aangesloten zijn op BE-Alert. Dat meldt West-Vlaams provincieraadslid Johan De Poorter (N-VA) die de cijfers opvroeg bij de Gouverneur. Het gaat hierbij om de gemeenten Ingelmunster, Ruiselede, Oostrozebeke, Mesen, Alveringem, Lo-Reninge, Vleteren en Moorslede.

Gaan voor 100 % BE-Alert proof

Nochtans heeft de Gouverneur meermaals een oproep gedaan richting deze gemeenten om zich aan te sluiten, dit nog heel recent bij de eedaflegging van de nieuwe burgemeesters. Hij kan de steden en gemeenten echter niet verplichten om er zich bij aan te sluiten en zal dit verder blijven bepleiten bij de gemeentes. Hij zal zijn vraag tijdens de opleiding noodplanning en crisisbeheer van begin maart nog eens herhalen zodat in navolging van de Provincie Limburg 100% van de gemeenten zijn aangesloten. In Vlaanderen zijn momenteel meer dan 90 procent van alle steden en gemeenten aangesloten op het alarmeringssysteem. Steden en gemeenten die BE-Alert ondertekenden, hebben net zoals de provinciegouverneur de mogelijkheid om iedereen die in de buurt van een incident is te verwittigen via sms.

Het afgelopen 2 jaar heeft BE-alert reeds 7 maal in onze provincie zijn nut bewezen.

De afgelopen 2 jaar heeft BE-alert al reeds 7 maal actief geweest in onze Provincie. Dit omwille van verschillende omstandigheden.
Hieronder een overzicht van de interventies:

Datum
Noodsituatie
Gemeente/ Stad

11 december 2017
Stroomonderbreking
Diksmuide

11 december 2017
Winterproblematiek
Ardooie

2 januari 2018
Activatie 1722
Torhout

16 januari 2018
Stormwind
Bredene

15 oktober 2018
Gaslek
Oudenburg

14 november 2018
Probleem rioleringsnetwerk
Middelkerke

19 december 2018
Industriebrand
Waregem

Bijna 60000 registraties

Momenteel zijn er reeds 59684 registraties gemeld voor BE-alert. Dit is bijna een verdubbeling ten opzichte van 2017 toen de teller op 30674 registraties stond. Het project BE-Alert werd midden juni 2017 gelanceerd door toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Met BE-Alert kunnen inwoners via sms op de hoogte gebracht worden van een noodsituatie. Iedere stad of gemeente kan aansluiten bij BE-Alert. “In het belang van de veiligheid van de inwoners is het dus van groot belang dat de resterende steden en gemeenten zich nu wel zeer snel aansluiten op het systeem”, besluit het provincieraadslid Johan De Poorter.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.