Home > 70 honden sprongen de Leie in tijdens 171ste ‘hondenzwemming’ in Sint-Baafs-Vijve

70 honden sprongen de Leie in tijdens 171ste ‘hondenzwemming’ in Sint-Baafs-Vijve

Geschreven op 10 oktober 2022 om 08:36 door Mario De Wilde

Gisteren was er In Sint-Baafs-Vijve voor de 171ste keer het stukje folklore en Vlaams erfgoed tegelijk want de traditionele ‘hondenzwemming’ stond op het programma. Zo’n 70 honden sprongen De Leie in en zwommen zo snel mogelijk naar de overkant aangemoedigd door hun baasjes en heel wat toeschouwers. Zodra de vlag naar beneden gaat, sprinten de dappere viervoeters naar het water en zwemmen zo snel ze kunnen naar de overkant. Maar heel wat honden aarzelen om te springen of vinden het veiliger om terug te keren naar de startplaats. Volop floklore dus want de hondenzwemming is uniek in Vlaanderen.

Iedere tweede zondag van oktober staat de dorpskern van Sint-Baafs-Vijve in volle belangstelling en dat voor de alom bekende loop- en zwemwedstrijden voor honden. In de volksmond de ‘hondenzwemming’ genoemd is een unieke gebeurtenis in België.

Hoe het ooit begon, weet niemand meer precies. De honden moeten een korte afstand lopen en dan over de oude Leie-arm zwemmen. Die oude Leie-arm ligt in de schaduw van de prachtige Romaanse kerk en het alom bekende André Demedtshuis.

Voor Sint-Baafs-Vijve is dit een uitzonderlijke dag waarop telkens terug duizenden mensen hun weg vinden naar dit stukje folklore.

De wedstrijden vangen telkens aan vanaf 15.00 u. Vooraf worden de honden gemeten met een traditionele oude maatstaf. Er zijn drie categorieën: kleine honden, middelmatige en de grote honden, waarna ze in hun respectievelijke reeksen worden ingedeeld. De honden worden per boot en met begeleider over de oude Leie-arm gebracht waar ze na het startsignaal eerst lopend en daarna zwemmend hun baasjes proberen te bereiken aan de overkant.

Daarachter staan honderden toeschouwers en supporters. Er is ambiance vanaf de start. In de finale lopen en zwemmen de winnaars van al de categorieën samen en dit met een handicap volgens het grootte. De aankomstrechters zijn mensen van het bestuur van de VZW Sint-Bavo Vrienden.

De folklore haalt hier alvast de bovenhand want de prijzen zijn heel miniem. Het is een Vlaamse kermis met kraampjes, brocante- en jeneverkraampjes en oude ambachten. In januari 2018 werd de hondenzwemming erkend als immaterieel cultureel erfgoed.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.