Home > 600 leerlingen fietsen vandaag tot woensdag door Oostende voor fietsexamen

600 leerlingen fietsen vandaag tot woensdag door Oostende voor fietsexamen

Geschreven op 13 mei 2024 om 10:26 door Mario De Wilde

Vandaag 13 tot en met woensdag 15 mei 2024 organiseert Oostende opnieuw een fietsexamen voor alle leerlingen van het zesde leerjaar van alle basisscholen in Oostende. Jaarlijks nemen zo’n 600 leerlingen deel. Het jaarlijkse fietsexamen wordt georganiseerd door Stad Oostende in samenwerking met de Lokale Politie en alle Oostendse basisscholen. Het examen vindt dit jaar plaats van maandag 13 mei tot en met woensdag 15 mei 2024. Jaarlijks nemen zo’n 600 leerlingen deel.

Stad Oostende zet volop in op de verkeersveiligheid van onze schoolomgevingen. Naast het fietsvriendelijk maken van de stad willen we ons ook toespitsen op de jonge fietsers. Op deze manier worden de zesdeklassers klaargestoomd om veilig en zelfstandig naar de middelbare school te kunnen fietsen.

Doelstellingen

Via het fietsexamen worden de jongeren gesensibiliseerd over de verkeersregels en het belang van de verkeersveiligheid. Het fietsexamen beoogt twee doelstellingen:

-kinderen fietsen een route op de openbare weg waarbij ze hun vaardigheden in het verkeer oefenen
-kinderen worden voorbereid om naar een secundaire school te fietsen.

Route door centrum

De route van het fietsexamen werd uitgetekend in samenwerking met de Lokale Politie en de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV). Het parcours start aan ’t Bosjoenk en heeft het Stadhuis als eindpunt. De route is permanent bewegwijzerd waardoor kinderen het hele jaar door kunnen oefenen.

De dag van het examen plaatsen de kinderen bij aankomst aan de startplaats hun fietsen in een mobiele fietsenstalling. Eerst krijgen ze een korte verkeersles door de politie waarna ze zich aan het controlepunt aanmelden en hun tocht kunnen starten. De kinderen krijgen allemaal een fluohesje.

Kantelmoment

In het drukke verkeer van vandaag is verkeerseducatie erg belangrijk. Het zesde leerjaar is hierin een kantelmoment. Omdat niet elk kind leert van thuis uit om zich veilig met de fiets te verplaatsen, wil de Stad er mee voor zorgen dat kinderen meer zelfstandigheid verwerven, op een veilige manier.

Langs de volledige route staat er op elk kruispunt een medewerker om de veiligheid van de kinderen te garanderen en om de vaardigheden van de kinderen te beoordelen. De route is volledig bewegwijzerd. Bij aankomst in het Stadhuis krijgen de deelnemers en begeleiders een drankje en een koekje.

Resultaten en diploma uitreiking

De resultaten van het fietsexamen worden bekend gemaakt eind mei 2024. Alle deelnemers ontvangen dan ook hun fietsdiploma’s en een leuk gadget. Uit alle deelnemers die een foutloos parcours afleggen worden twee kinderen beloond met een waardebon van 350 euro.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.