Home > 6 West-Vlaamse wijnen in de prijzen bij tweede uitgave van de Gault&Millau Belgische wijngids

6 West-Vlaamse wijnen in de prijzen bij tweede uitgave van de Gault&Millau Belgische wijngids

Geschreven op 28 juni 2024 om 07:08 door Mario De Wilde

Het is altijd feest als er een Gault&Millau gids wordt uitgebracht. Op 26 juni was dat ook weer het geval met de lancering van de tweede Belgische Wijngids. Dat België het alsmaar beter doet als wijnland hebben we niet alleen aan zijn cool-climate te danken. Er wordt veel geïnvesteerd in de wijnbouw door grote ondernemers en goed geschoolde wijnmakers die het professioneel aanpakken met doorgedreven bodemonderzoek naar de geschikte terroirs. Intussen zijn de wijnstokken ook al wat ouder wat de finesse van de wijnen ten goede komt. België telt vandaag 290 geregistreerde wijnbouwers die samen 890 hectare wijngaarden bewerken. De tweede Gault@Millau editie telt 107 domeinen 216 wijnreferenties.

West-Vlaanderen heeft ons wijnland heel wat te bieden.

West-Vlaanderen kent een gematigd zeeklimaat aan de Noordzee. Deze beschermt de wijngaarden tegen de extremen van voorjaarsvorst en zomerhitte. Vooral de kleine wijnregio van het Heuvelland (BOB Heuvelland) blijkt een uitstekend terroir voor wijnbouw met zijn typische ijzerzandsteen – en zandleemgronden. En dat brengt opvallend fijne, fragiele, elegante wijnen met zich mee vaak met een lager alcoholgehalte. Maar ook verder in West-Vlaanderen liggen mooie wijndomeinen die door Gault@Millau erg gewaardeerd worden en in de prijzen gevallen zijn. En niet te vergeten: West-Vlaanderen heeft naast de vele wijndomeinen ook zijn eigen kwekerij van wijnstokken: Viterra in Oostkamp.

15 West-Vlaamse wijndomeinen en 30 referenties werden onder de loep genomen en 6 Belgian Wine Awards werden uitgereikt! West-Vlaamse wijnboeren scoren heel hoog op de kwaliteit van hun wijnen. Maar liefst 9 wijnen krijgen een “Coup de coeurs” waaronder 5 witte, 1 rosé en 3 rode wijnen. En van deze 9 gewaardeerde wijnen kregen 6 wijnen de gegeerde Belgian Wine Award.

De 6 Belgian Wine Awards werden toegekend aan:

1. Entre-Deux-Monts (Westouter – Heuvelland) – Molenberg Collection Héritage 2022 : een flatterende complexe witte wijn met in de aanzet citrus, bloemen en wit fruit, wat later de houtopvoeding, hazelnoten en subtiele kruiden. Een elegante wijn met spanning, een goed evenwicht tussen zuren en fruit, en een lange afdronk.


2. Hoogenhove (Aarsele) – Polyd’Or Rosé 2021: een rosé mousserende chardonnay met acolon, met veel rood fruit, een beetje munt en pepertoetsen. Een speelse wijn, perfect in balans en met een frisse afdronk.


3. Mikken Urban Winery (Roeselare) Monaco 2022: blend van de acolon druif en cabernet dorsa, robijnkleurig, complex met in de neus zwarte kersen, cassis en braambessen. Later leder, rokerigheid en specerijen. Evenwichtig met goed geintegreerde tannines en een lange afdronk.


4. Den Nachtegael – Noëlla Chardonnay Barrique 2022: een houtgelagerde witte wijn met aroma’s van oogstappel, hazelnoten, kurkuma, witte peper en vanille. Rijke smaak, knisperende zuren, mooi evenwicht en diepgang.


5. Ravenstein (Wervik) – Chardonnay Klytbosch Barrique 2022: mooie goudgele wijn met complexe aroma’s van steenfruit, bloemen, appel, citrus, loten en een lichte houtinvloed. Fris, zuiver, jong en speels maar goed gestructureerd en in balans. Lange afdronk en bewaarpotentieel.


6. Ravenstein (Wervik) – Acolon 2021: een intens rode wijn met aroma’s van bramen, cassis en gekonfijte pruimen. Later ook aardse tonen en specerijen van hout. Mondvullend, goed gestructureerd en met diepgang. Kan tot 10 jaar bewaren.

Daarnaast kregen nog 3 wijnen een speciale coup de coeur.
• Cense de L’Alouette (Nieuwkerke – Heuvelland) – Chardonnay Cuvée Denise 2022.
• Heerlyckheyd Roonen Bergh (Westouter – Heuvelland) – Sauvignon Blanc 2021 – 2022
• Monteberg (Dranouter – Heuvelland) – Rondo 2022

Met dank aan Caroline Vervaeke

 

 

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.