Home > 5de-jaars onderhoudsmechanica van Waregemse Sint-Paulusschool halen top-10

5de-jaars onderhoudsmechanica van Waregemse Sint-Paulusschool halen top-10

Geschreven op 30 mei 2024 om 09:06 door Mario De Wilde

Met een zelf gebouwde elektrische kart zoveel mogelijk rondjes afleggen binnen één uur op een racecircuit: Dat was de opdracht van de ‘greenpowerchallenge.’ En zopas behaalde de Sint-Paulusschool uit Waregem meteen bij haar eerste deelname, twee keer de 9de plaats tijdens de Vlaamse finale op het circuit van Zolder. Bij de start van het schooljaar kregen ze het bouwpakket aangeleverd door de sponsor Top Motors uit Waregem. Directeur Joachim Archie: “Onze leerlingen gingen meteen aan de slag en bouwden de Kart op. Maar dan pas begon het echte STEM-project. Om zo goed mogelijk te presteren op de wedstrijd moet de Kart geoptimaliseerd worden. De keuze voor de motor en het batterijenpakket zijn het enige wat vooraf vastligt. Hoe al de rest eruit zal zien bepaalt het monteursteam.”

“Bij de start legden we in één uur 30 km af met een volle accu. Door steeds opnieuw te proberen, te testen, bij te sturen konden we de snelheid week na week verhogen zonder in te leven in accuduur. Het team van leerkrachten en leerlingen experimenteerde met een andere tandwielverhouding, lichtere materialen, een betere aerodynamica, een betere dosering van het vermogen, betere rolweerstand, enz.
Tijdens de laatste test haalden we snelheden boven de 40 km/u. 5 OA transformeerde van een klasgroep naar een heus raceteam. Iedereen kreeg zijn eigen rol en specialisatie. De ene werkte aan het motorgedeelte, de andere verbeterde het onderstel of rollend gedeelte. Nog anderen creëerden een fraaie blinkende paarse carosserie: een uitdagende oefening om te wrappen en te beletteren. Finaal moest er ook nog een piloot gekozen worden. Brent Parmentier stuurde de Kart vlot door de bochten en als pluimgewicht legde hij letterlijk weinig overbodige ballast in de schaal.”

Afgelopen zondag was het D-day. Van ’s morgens 5u trokken we naar het circuit van Zolder, met brandschone raceoveralls, een gezonde spanning maar vooral met heel veel goesting waren we er klaar voor. Het resultaat mag gezien worden. De top10 plaats vormde de welverdiende kroon op het werk van een volledig schooljaar. We mogen ontzettend fier zijn op onze leerlingen, collega’s en school met deze prestatie. Ook buiten de race zelf was het een leuke ervaring en een boeiend leerproces. Volgend jaar staan we er opnieuw, met heel wat ervaring en vooral heel veel motivatie om nog beter te doen.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.