Home > 5de editie Historisch Veurne voorgesteld: verdwenen café’s en brouwerijen staan centraal.

5de editie Historisch Veurne voorgesteld: verdwenen café’s en brouwerijen staan centraal.

Geschreven op 11 januari 2019 om 18:28 door Mario De Wilde

Historisch Veurne 2019, dat is Verdwenen Café’s en Brouwerijen! Eerder stonden al de Spaanse periode, de Eerste Wereldoorlog en de kunstenaars in de kijker. Tijdens de theaterwandelingen met bekende acteurs kunnen de bezoekers terugkeren naar het begin van de 20e eeuw. Verder is er ook een retrokoers en is er een tentoonstelling in het Spaans Paviljoen. Op het absolute hoogtepunt, rond 1920, telde Veurne maar liefst 194 herbergen. De stad telde toen zo’n 7500 inwoners, wat dus betekent dat er gemiddeld één herberg was voor 38 Veurnaars. Honderd jaar later blijven er nog zo’n 40 cafés over. Nu is een café geen standaard meer in het dagelijkse leven van de hard werkende Veurnaar, maar ooit is het anders geweest!

20 april zelf ontdekken

Begin vorige eeuw had elke straat(hoek) wel één of meerdere cafés. Het was de motor van het sociale leven en vaak ook de plaats waar sociaal-maatschappelijke thema’s werden opgehemeld of afgewezen, maar ook waar nieuwe projecten het eerste levenslicht zagen. Het café was toen, veel meer dan nu, de Facebook, Twitter of Instagram van een straat in Veurne. Op 20 april krijg je de kans om de evolutie van de Veurne cafeetjes te ontdekken. Tijdens Historisch Veurne zijn er opnieuw de fel gesmaakte theaterwandelingen. Dit keer nemen bekende acteurs zoals Sam Louwyck, Onno Van Gelder Jr. en Charlotte Dewulf jou mee op een nostalgische kroegentocht. In verschillende scènes verspreid over de stad, kom je alles te weten over het rijke en boeiende caféverleden van Veurne.
Ook Veurnse acteurs nemen deel

De professionele acteurs zullen tijdens deze editie worden bijgestaan door heel wat Veurnaars. De meest opvallende naam is die van Joris Goens. De Bellenman ruilt zijn vaste tenue in voor die van fietsenmaker Clarysse. Ook de toneelverenigingen Sint-Lutgardis- en Sint-Omaarsgilde leveren heel wat acteurs af, die in actie zullen komen op 20 april. Zij zorgen voor de echte couleur locale tijdens dit evenement. Wie wil deelnemen aan de theaterwandelingen, moet zich via www.historischveurne.be inschrijven. Dit kan ook door te bellen naar 058 33 55 31. Je betaalt 9 euro per persoon, voor kinderen is dit 6 euro. Eén wandeling duurt een uur, ze starten om 10 uur, 11.30 uur, 14 uur, 15.30 uur, 17 uur en 18.30 uur.

Retrokoers door het centrum van Veurne

Tussen 12 en 22 april is er een overzichtstentoonstelling in het Spaans Paviljoen. Een andere blikvanger wordt vast en zeker de Retrokoers! In een nostalgische sfeer fietsen coureurs met ijzeren fietsen, wollen retrotruien en behaarde benen doorheen onze historische stad. Op een circuit van 2,4 km, waarvan de helft van het parcours onverhard of op kasseien is, worden de stuurmanskunsten getest! Kort na de middag begint de wedstrijd met een proloog (elk individueel één rondje tegen de klok), omstreeks 16.30 uur begint dan de retrokoers. De deelnemers moeten 20 ronden afwerken. Tussen deze twee wedstrijden door wordt er ook een retrokoers voor kinderen georganiseerd.

Alle informatie over Historisch Veurne 2019 vind je op www.historischveurne.be.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.