Home > 55 West-Vlaamse laureaten van de Vlaamse Houtproef in Ieper gehuldigd

55 West-Vlaamse laureaten van de Vlaamse Houtproef in Ieper gehuldigd

Geschreven op 30 mei 2019 om 12:24 door Mario De Wilde

Dit jaar hebben bijna 850 leerlingen deelgenomen aan de Vlaamse Houtproef, waarvan 170 leerlingen in West-Vlaanderen. De houtproef wordt georganiseerd door de Confederatie Bouw Vlaamse Schrijnwerkers, samen met de diverse lokale afdelingen, waaronder ook de West-Vlaamse vereniging van schrijn- en glaswerkers. Het initiatief groeide uit tot een succesvolle proef voor leerlingen uit het secundair onderwijs die de richting hout of schrijnwerkerij volgen en waarbij techniek en vakkennis centraal staan. Elke leerling moest een werkstuk maken in massief hout. Een vakjury heeft nauwkeurig het werk van de leerlingen beoordeeld, waarbij gelet werd op de fijnste details. Gisteren werden in Ieper de provinciale laureaten gehuldigd. De drie beste leerlingen van elke afdeling dingen nog mee naar de prijs van de ‘Vlaamse laureaat’ die op 7 juni in Sint-Niklaas worden bekendgemaakt.

Steun vanuit de sector voor het technisch onderwijs

Het is een mooi voorbeeld van samenwerking tussen de bouwsector en het onderwijs, met als doel het beroep van timmer- en schrijnwerker te promoten. Deze proef wordt georganiseerd door de beroepsfederatie “Confederatie Bouw Vlaamse Schrijnwerkers”, samen met de verschillende regionale afdelingen. Onder de impuls van de werkgroep werd opnieuw een mooi werkstuk bedacht voor de leerlingen. Dergelijke organisatie is uiteraard enkel mogelijk mits de steun van diverse partners. De scholen kregen al het nodige hout gratis geleverd, die ter beschikking werd gesteld door Decospan (plaatmateriaal), Martal (eik) en Pollmeier (beuk). Het inrichtend comité zorgde voor de verdeling van de houtpakketten in de deelnemende scholen. De firma’s Bahco, Festool, Häfele, Herock Workwear, Leitz, Pro@Work, Renotec, Rigolle, Robaco, Santens-Dhondt, Sortimo, Timmerman Verkoop, Vanhoecke, Wood-You, WSB-Wagner Rupes en Würth hebben gezorgd voor de nodige financiële steun en voor heel wat mooie prijzen (machines en gereedschapsets). Alle deelnemende leerlingen kregen trouwens een leuke attentie, als dank voor hun fantastische inzet voor de houtproef. Zij kregen allen lijm van Rectavit en een leuke giftbag met t-shirt van Snickers.

Verloop van de wedstrijd

In maart kreeg elke school alle nodige hout aangeleverd, zodat zij het hout volgens een opgelegd maatborderel konden klaarmaken. De dag voor de eigenlijke proef werd een filmpje vrijgegeven op de website, waarop te zien was welk werkstuk er zou moeten gemaakt worden. De eigenlijke opdrachttekeningen werden pas op de ochtend van de houtproef – 25 april 2019 – doorgestuurd naar de scholen. De leerlingen konden beginnen aan hun werkstuk, en kregen hiervoor één dag de tijd. De vervaardiging van het werkstuk was een combinatie van machinewerk en verplicht manueel werk. Zo maakten de schrijnwerkers-in-spé een werkstuk dat gezien mag worden… Een lokale vakjury heeft vervolgens alle afgewerkte werkstukken grondig gecontroleerd en beoordeeld. Deze jurering gebeurde eerst regionaal, waarbij dus de regionale laureaten per afdeling bepaald werden. De beste uit elke regio en afdeling gingen door voor een tweede, Vlaamse beoordeling waaruit de Vlaamse laureaten gekozen werden.

West-Vlaamse prijsuitreiking

Gisteren vond de officiële hulde plaats in het cultuurcentrum ‘Het Perron’ te Ieper, waarbij de regionale (provinciale) laureaten werden gehuldigd. In totaal werden 55 leerlingen gehuldigd. Zij kregen naast een officieel getuigschrift ook een mooie prijs zoals gereedschapsets, schroefmachines, materiaalkoffers, etc. Er werd die avond een prijzenpot met een totale waarde van 6.800 EUR uitgereikt! De laureaten zullen de theorie dus zeker en vast kunnen verderzetten in de praktijk met hun eigen gereedschap. Bovendien maken de drie beste van elke afdeling nog kans op een extra mooie prijs tijdens de Vlaamse prijsuitreiking op 7 juni in Sint-Niklaas.

Laureaten afdeling BUSO:
– plaats 1: MATEUSZ BASKA uit Wakken

– plaats 2: KEANU DUYTSCHAEVER uit Tielt

– plaats 3: ROBBE DEVOS uit Woesten

Laureaten afdeling BSO:
– plaats 1: MAURITZ CALLEWAERT uit Sint-Kruis

– plaats 2: SIMON DEBERGH uit Merkem

– plaats 3: SENNE VERSCHAEVE uit Beselare

Laureaten afdeling TSO:
– plaats 1: KAYDEN GHESQUIERE uit Menen

– plaats 2: JELLE CLAERHOUT uit Moorsele

– plaats 3: ENZO MILLECAMPS uit Pecq

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.