Home > 50ste editie Gouden Sint-Bernardusfeesten in Nieuwpoort breekt alle records

50ste editie Gouden Sint-Bernardusfeesten in Nieuwpoort breekt alle records

Geschreven op 26 augustus 2019 om 08:25 door Gino Ester

Nieuwpoort blikt terug op een fantastische 50ste editie van de Sint-Bernardusfeesten. Mede dankzij een puike organisatie van de stad Nieuwpoort en het prachtige weer, maar ook door de inzet van de deelnemende handelaars op de braderie en een niet te missen line-up van artiesten in de straten en op het hoofdpodium. De organisatoren van de Sint-Bernardusfeesten stonden voor een grote uitdaging om de traditionele feesten nieuw leven in te blazen. Zo heeft het stadsbestuur volop de kaart getrokken om de lokale economie te ondersteunen. Ondernemingen van buiten Nieuwpoort werden voor het eerst sinds jaren niet toegelaten. Een dubbeltje op zijn kant dat positief uitdraaide. De eerste reacties van enkele Nieuwpoortse handelaars zijn lovend. Het was koppenlopen op de braderie. Op vrijdag zakten zo’n 15.000 koopjesjagers af naar Nieuwpoort-Bad. Op zaterdag en zondag klopten we af op 20.940 bezoekers per dag op de braderie.

Burgemeester G. Vanden Broucke: “Met een totaal vernieuwd concept, een origineel veelzijdig programma, een enthousiaste groep medewerkers en dynamische lokale ondernemers zijn we erin geslaagd de Sint-Bernardusfeesten een succesvolle make-over te geven. We zijn klaar om die weg verder in te slaan.” De sfeer in de straten en op de pleinen was optimaal. De bands werden zorgvuldig gekozen door de stad Nieuwpoort in samenwerking met Events Outside The Box en Koen Desmedt. Allerlei muziekstijlen weerklonken op de braderie, van ritmische samba tot jazzy beats, blijven stilstaan was geen optie. De kinderrommelmarkt voor en door kinderen op zaterdag was eveneens een succes. Het Leopoldplein werd omgetoverd in een kinderparadijs en de kleinste acrobaten konden hun trucjes tonen in de circusschool in de Lombardsijdestraat. Gezelligheid troef in de Sint-Bernardusstrandkroeg, maar ook de lokale horeca stak een tandje bij om het de bezoekers zo aangenaam mogelijk te maken. ’s Avonds na de braderie flaneerden de vele bezoekers nog steeds door de straten en op de pleinen op zoek naar een plaatsje op een terras.

Wat een feesteditie
Op het hoofdpodium stonden grote namen geprogrammeerd. We startten op zaterdag met Les Truttes, ongeziene ambiance om 18 u. op de Zeedijk. Maar liefst 8.100 muziekliefhebbers waren present. Daarna volgden Jelle Cleymans & zijn El Bandido’s Jonas Van Geel en William Boeva. Tijdens hun optreden dikte het publiek meer en meer aan. Het dak ging eraf met Regi. Een machtig feestje met niet minder dan 22.500 bezoekers. De eerste meer dan geslaagde avond eindigde met een knallend vuurwerk.

Snikhete zondag
De organisatie vreesde voor een te warme zondag voor een braderie en optredens, maar niets bleek minder waar. Opnieuw konden we rekenen op een grote opkomst voor de Sint- Bernardushondenwandeling, de braderie, de sfeervolle streetbands en enkele kleppers op het hoofdpodium.
Sint-Bernardushonden in de kijker De traditionele Sint-Bernardushondenwandeling prijkte bovenaan het programma op zondag. De Belleman en de muziekfanfare trokken de stoet met 140 Sint-Bernardushonden voort. Op het einde van de wandeling zegende de pastoor E.H. Devloo van de Sint-Bernardusparochie alle aanwezige honden. En ter gelegenheid van de 50ste editie kregen alle Sint-Bernardushonden een gepersonaliseerd ’50 jaar Sint-Bernardusfeesten’-sjaaltje mee naar huis. Ook hun baasjes waren tevreden met een lekker Sint-Bernardusbiertje.

1.000 vissen voor het goede doel
Al van 10 u. ’s morgens ging de vzw Promovis aan het bakken. Hun doel was om 1.000 visjes te bakken ten voordele van de MUG Heli West-Vlaanderen. Een visje kostte € 5 en de opbrengst ging integraal naar de MUG Heli. De eer was aan onze burgemeester Geert Vanden Broucke om het eerste visje goudbruin te bakken. In de late namiddag ging het 1000ste visje in de pan. En daarmee werd meteen het record visbakken gevestigd. Bravo vzw Promovis.

Zonnig podium
De Concertband Antwerpen mocht de spits afbijten op het hoofdpodium. In de namiddag verzamelden de kleinsten onder ons zich voor het optreden van Nachtwacht. Keelin, Vladimir en Wilko maakten er samen met 2.700 kinderen, ouders en grootouders een feestje van. Daarna was het de beurt aan Bart Kaëll met zijn, hoe kan het ook anders, gekende repertoire waaronder het zeer toepasselijke liedje ‘Mooi weer vandaag’ en vele andere. Afsluiten deden we met Dana Winner die dit jaar 30 jaar op de planken staat. Ze ontroerde een kleine 9.000 mensen met haar prachtige stem.
Met een totale opkomst van 15.000 bezoekers op vrijdag, een recordaantal van 33.000 bezoekers op zaterdag en zo’n 28.000 bezoekers op zondag mogen we terecht trots zijn. De 50ste editie van de Sint-Bernardusfeesten was goud waard!

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.