500 liter garnaalsoep en 30 kg sprotjes tijdens Sylvesteruren in Oostduinkerke
De toeristen en locals gisteren in Oostduinkerke. Ze werden immers door de Koninklijke Orde van de Paardevisser en de Dienst Toerisme van Koksijde/Oostduinkerke culinair in de watten gelegd. De Koninklijke Orde van de Paaardevisser had maar liefst vijfhonderd liter garnaalsoep bereid en dertig kilo sprotjes op grote roosters gebakken.
“Deze traditie – de Sylvestervuren – gaat terug tot de jaren zeventienhonderd”, aldus voorzitter van de Orde Marc Sirjacobs. “Toen de vissers aan land kwamen en door hun vrouwen op soep en aardappelen getrakteerd werden. Zoveel volk is er hier zelden geweest. Onze soep en de sprotjes waren in geen tijd verkocht. Het is ook iets speciaals. Wie roostert er vandaag de dag nog sprotjes? De Dienst Toerisme had voor een extraatje gezorgd met een schitterend vuurspektakel door Nederlandse dansers en vuurspuwers. Tot slot had er ook nog een heel mooi vuurwerk plaats. Het was dan ook een hele zondag over de spreekwoordelijke koppen lopen in Oostduinkerke