Home > 50-tal oud-Wullok’ers voor grootse reünie van jeugdhuis De Wullok in Knokke-Heist

50-tal oud-Wullok’ers voor grootse reünie van jeugdhuis De Wullok in Knokke-Heist

Geschreven op 15 juli 2022 om 09:18 door Mario De Wilde

Onlangs kwamen een 50-tal oud-Wullok’ers voor het eerst samen in een reünie. De behoefte om samen te komen en herinneringen aan hun jonge jaren op te halen, bestond al lang. Uiteindelijk werd een datum en een locatie (strandbar Duin 45) geprikt. Het weerzien was hartelijk en naarmate de avond vorderde groeide de zin dat de reünie zeker een vervolgverhaal moet krijgen.

Een beetje historiek
Begin de jaren zeventig startte Jan De Corte jongerengemeenschap De Wullok. Doel was jongeren vanaf 16 jaar die de jeugdverenigingen ontgroeid waren, samen te brengen voor zinvolle bijeenkomsten. Ontmoeting was het kernwoord van de jeugdclubs. In de beginjaren was er geen lokaal en waren de bijeenkomsten in de kelders van de schoenwinkel Piroshka, dit dankzij Paul De Neve, die algauw een prominente rol speelde in het opzetten van creatieve activiteiten en ook snel voorzitter werd.

Een beetje later kreeg de Wullok een eigen lokaal in de oude brouwerij van Vanbesien in de Sint-Jozefstraat aan de achterzijde van de woning van Paul De Neve. De brouwerij was eerder vervallen en de jongeren verzetten bergen werk om hun lokaal in te richten naar een functioneel, veilig en gezellig lokaal.

De Wullok zette zijn schouders onder heel wat activiteiten. Legendarisch waren de papierslagen, de 24-uren tandemrijden of belletax, de opbouw van de carnavalkar, de volksdansen in de put met het oranje karretje waarin Paul de presentatie verzorgde.
In de aanloop van de lokale verkiezingen werden ook heuse debatten georganiseerd. Het lokaal was een gegeerde ruimte om trouw- en afzwaaifeesten te organiseren en op de koer werden BBQ’s georganiseerd. In de wintermaanden werd het lokaal opengesteld voor de Heistenaars tijdens de manillenkaartingen.

Maandelijks werd ook het clubkrantje “’t Wullokstje” uitgegeven. Een blad dat nog getypt werd op een typmachine en gedupliceerd werd met een stencilmachine. Dit was een activiteit op zich waarbij de leden de blaadjes manueel verzamelden rond de grote ovalen tafel op de bovenverdieping.

De werking van de Wullok en het openhouden van het lokaal beruste op vrijwilligers die elk om beurt wel hun verantwoordelijkheid namen om bar open te houden, de boel op te ruimen en activiteiten op te zetten. De zondagmorgen was er steevast “Palaver”. Na de hoogmis was het tijd voor een aperitief en een babbel. In 1988 stort het lokaal in en werd de vzw ontbonden.

Ben je oud-Wullok’er en wil je uitgenodigd worden voor een latere bijeenkomst, geef dan je e-mailadres door aan annick.degroote@skynet.be.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.