Home > 40 jaar Buurtcentrum ’t Reitje in Brugge zet werking met foto-expo in de kijker

40 jaar Buurtcentrum ’t Reitje in Brugge zet werking met foto-expo in de kijker

Geschreven op 19 april 2023 om 07:15 door Mario De Wilde

40 jaar buurtwerking, voor en door de bewoners van de Brugse wijk Sint-Gillis. Dat is het onderwerp van een nieuwe fototentoonstelling in Buurtcentrum ’t Reitje aan de Annuntiatenstraat. De expo werd op maandag 17 april feestelijk geopend. Het is de aftrap van een reeks activiteiten in het kader van de Erfgoedweek.
Een erfgoedzoektocht, een erfgoedwandeling, een erfgoedquiz, de verhalenbus die langskomt: bij Mintus-buurtcentrum ’t Reitje zitten ze rond deze tijd niet stil. De activiteiten zetten de 40ste verjaardag van het buurtcentrum feestelijk op de kaart. Voor de gelegenheid dook het team van ’t Reitje in de archieven. Het resultaat is een kleurrijke en nostalgische fototentoonstelling over ’t Reitje en de brede buurtwerking geworden.
Johan RYHEUL, medewerker ’t Reitje: “We tobden al een poosje over hoe oud ons buurtcentrum precies is. De brede buurtwerking in de wijk Sint-Gillis gaat terug tot 1976, het buurtcentrum zelf opende officieel in 1981. Dat is iets meer dan 40 jaar geleden, maar door COVID en andere hindernissen komt ons team nu pas écht aan de jubileumviering toe.”

Eind 1976 begon de buurtwerking op Sint-Gillis aan de Sint-Clarastraat, in de gebouwen van de vroegere garage Van Biervliet. Het buurtspeelplein kwam er in 1979 bij, het ‘ontmoetingscentrum’ aan de Annuntiatenstraat verrees 1981. John-Nathan Hocepied, coördinator Mintus buurtcentra: “Wat ooit begon als een plaats waar ouderen rustig kwamen kaarten of de krant lezen, groeide uit tot een dynamisch kruispunt voor (jong)gepensioneerden. Infonamiddagen, lezingen, taalcursussen en activiteiten: we boden en bieden het allemaal aan. Sinds een paar jaar is die opdracht fors uitgebreid en betrekken we letterlijk iedereen uit de buurt bij onze werking. Verbinding staat centraal in ‘t Reitje, we kunnen daarvoor rekenen op de steun van vrijwilligers, de buurtcomités en tal van partners.”

Buurtcomités de Gillibillies en ’t Zilletje, Atheneum Brugge, Covias en OnA: ze dragen hun steentje bij om de jubileumverjaardag van ’t Reitje extra kleur te geven. Dankzij Raakvlak kunnen buurtbewoners de komende feestweek zelfs de waarde van ‘schatten op zolder’ laten bepalen.

Schepen Pablo Annys: “Buurtcentrum ’t Reitje toont aan hoe belangrijk dit soort ontmoetingspunten in de wijk en de buurt is. We trekken in de buurtcentra van Mintus letterlijk de kaart van ‘iedereen’ en dat zorgt voor een boeiende dynamiek. Jong en oud komen samen, delen ervaringen en verhalen, helpen elkaar en beleven een fijne tijd. Dat spreekt ook uit de foto’s die hier momenteel te zien zijn. Ik ben trots dat we mogen klinken op 40 jaar buurtgeschiedenis, hier in ‘t Reitje. Die geschiedenis gaan we via het buurtactieplan duurzaam verankeren voor de toekomst.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.