Home > 4 ijsblokjestips voor wie verkoeling kan gebruiken

4 ijsblokjestips voor wie verkoeling kan gebruiken

Geschreven op 16 september 2022 om 11:07 door Mario De Wilde

De herfst staat voor de deur, maar dat wil niet zeggen dat het niet nog even warm kan worden. Wat de zomer ons alvast heeft geleerd, is dat je daar maar beter op voorbereid kan zijn. IJsblokjes kunnen bijvoorbeeld niet ontbreken. En al zeker niet op een warme dag in de tuin. Met deze vier “coole” tips haal jij nog meer uit de vrieskracht.

1. Kook het water voordat het in de vriezer gaat

Het grote geheim om in no-time bevroren ijs te maken, blijkt kokend water te zijn. Daarvoor giet je water dat net van de kook af is in de ijsblokjesvorm en schuif je dit in de vriezer. Het zal sneller bevriezen dan als je koud water gebruikt. Dat komt omdat er zich bij koud water tijdens het bevriezen normaal gesproken een ijslaagje vormt langs de wand van het bakje. Dit vormt vervolgens een isolator die het bevriezingsproces afremt. Bij heet water heb je dit niet, waardoor de blokjes sneller volledig bevriezen. Dit wordt ook wel eens het mpemba-effect genoemd. Een extra voordeel is dat de ijsblokjes ook veel doorzichtiger zijn dan bij ijsblokjes die met koud kraanwater zijn gemaakt.

2. Bewaar ijsblokjes niet in de ijsblokjesvorm

IJs kan je langer en beter bewaren als je het niet in het ijsblokbakje doet. Na verloop van tijd krimpt het ijs en neemt het de andere smaken in de diepvries op. Daarom doe je de ijsblokjes naderhand beter uit het ijsblokbakje en bewaar je ze in een gesloten pot of in een gesloten zak. Je maakt zo meteen ook extra ruimte vrij om nog meer ijsblokjes te maken.

3. Maak gebruik van een ijsblokjesmachine

Wie echt snel en eenvoudig ijsblokjes wil maken, kan ook kiezen voor een kant-en-klare oplossing: de ijsblokjesmaker of de ijsblokjesmachine. Een ijsblokjesmachine is heel eenvoudig in gebruik. Je hoeft enkel wat water in het reservoir te doen en de ijsblokjesmachine doet voor jou het nodige. Dit levert een flinke tijdsbesparing op. Niet voor niets treffen we in de horeca ijsblokjesmaker na ijsblokjesmaker aan. Ook in Amerikaanse koelkasten wordt vaak een ijsblokjesmaker geïntegreerd.

Goede ijsblokjesmachines maken niet alleen het ijs, maar slaan het ook op. Ze worden onder andere gebruikt in cafés, om ijsblokjes te maken voor in dranken. Maar ze zijn ook nuttig voor bijvoorbeeld viskramen, waar men de vangst wil laten zien. Ze zijn verkrijgbaar met uiteenlopende volumes en ze werken watergekoeld of luchtgekoeld. Voor consumenten volstaan de kleine, luchtgekoelde modellen. Qua capaciteit moet je rekenen op een kilo ijs per vijftien glazen. Of toch als je frisdranken serveert. Voor bijvoorbeeld een gin met veel ijs levert dit ongeveer zes glazen op. Je kan een ijsblokjesmachine niet alleen kopen, want er zijn ook bedrijven die ze verhuren.

4. Spring slim om met de ijsblokjesvorm

Het is niet omdat je een ijsblokjesmachine hebt, dat je helemaal geen ijsblokjesvorm meer nodig hebt. Je kan de ijsblokjesvorm ook voor talloze andere dingen gebruiken. Vul de ijsblokjesvorm bijvoorbeeld met koffie in plaats van met water. Zo kan je de perfecte ijskoffie maken die niet waterig wordt. Verder zijn ijsblokjes ideaal om vloeistoffen voor je bereidingen in te vriezen. Als je bijvoorbeeld eens een scheutje witte wijn nodig hebt voor je vissaus en je geen wijndrinker bent, kan je de rest van de fles in de vorm van wijnijsblokjes bewaren. Handig voor je volgende kooksessie! Ook bijvoorbeeld rode wijn, een bouillon of zelfs geklutst ei kan je op deze manier bewaren. Uiteraard is het wel aan te raden om een aparte ijsblokjesvorm te gebruiken voor voeding. Bovendien is het belangrijk om het nadien goed te reinigen.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.