’39-45′ boek van Luc De Vos & Dave Warnier belicht bevrijding in onze contreien (Ieper, Brugge en Oostende)
De Grote Oorlog 1914-1918 was verschrikkelijk. Europa bloedde bijna letterlijk dood. Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk behaalden een pyrrusoverwinning. Duitsland was wel de verliezer, maar bleef met zijn 85 miljoen inwoners en zijn performante industrie de sterkste staat. Toch leefde er veel rancune in het land. Het ervaarde het Verdrag van Versailles als bijzonder onrechtvaardig en vernederend. In ruime kringen weet men de nederlaag aan communisten en Joden. De Sovjet-Unie en de Verenigde Staten trokken zich terug uit het wereldgebeuren. België had vooral economisch erg geleden onder de Eerste Wereldoorlog. De Duitse wreedheden en de propaganda hadden het wel op het voorplan gebracht.
De nederlaag van het leger in mei 1940, na nauwelijks achttien dagen strijd, bezorgde België een ongelooflijke kater. Het contrast met de Eerste Wereldoorlog was enorm, en dat ondanks de geweldige materiële en menselijke inspanningen. Toch was het grootste deel van de bevolking opgelucht omdat er een einde kwam aan angst en onzekerheid. De oorlog was natuurlijk vroeger begonnen. Doorgaans wordt het begin gesitueerd op 1 september 1939, met de Duitse inval in Polen. Het einde kwam op 1 – voor Europa 2 – september 1945, toen ook Japan de wapens neerlegde. In België spreekt men echter nog vaak over de ‘oorlog van ’40-’44’. Reeds in 1944 immers werd ons land bevrijd, wat voor velen het einde betekende van de strijd. De Eerste Wereldoorlog, in essentie een Europese oorlog, was nog echt een klassieke oorlog tussen natiestaten zoals we die kennen sinds 1648. Natuurlijk hadden de oorlogen van de Franse Revolutie al iets messiaans. De revolutionairen wilden de liberale ideeën uitdragen en zijn daar in West-Europa ook in geslaagd. Maar zeker bij Napoleon was het klassieke element van gebiedsuitbreiding primordiaal. De Tweede Wereldoorlog heeft nog altijd dat element in zich van gebiedsuitbreiding, het lebensraum van de nazi’s en het Groot-Azië van de Japanners, maar het is toch in sterke mate een ideologisch conflict. De drie ideologieën fascisme, communisme en liberale democratie bekampten elkaar in wisselende allianties. Sommige collega’s zien in de Eerste en Tweede Wereldoorlog een continuüm, een soort nieuwe Dertigjarige Oorlog. Maar dat geloof ik niet. De ideologieën maken het grote verschil.
Merkwaardig genoeg behandelen de meeste boeken over de Tweede Wereldoorlog alleen niet-militaire aspecten: verzet, collaboratie, dagelijks leven, propaganda, genocide, uitvindingen, diplomatie… Hoe belangrijk die fenomenen ook zijn – en wij zullen ze niet uit de weg gaan – toch hebben wij het vooral en resoluut over de essentie, het militaire gebeuren. Ook zullen we zonder complexen een onevenredig grote aandacht besteden aan die fasen waarin België rechtstreeks betrokken was of die zich afspeelden op Belgisch territorium. Dit boek beoogt geenszins volledigheid. Het wil veeleer inzicht geven in wat tachtig jaar geleden gebeurde en het is eveneens bedoeld als een eresaluut voor al diegenen die ons de vrijheid teruggaven. Sommige fasen zullen we meer in detail uitwerken dan andere. De Tweede Wereldoorlog, en vooral wat eraan voorafging, is een verhaal van strijd tegen totalitarisme. Soms zullen we harde uitspraken doen. We beseffen dat dit voor heibel kan zorgen. De eer van allerlei acteurs wordt immers nog altijd het koste wat het kost verdedigd door familie en vrienden. Dit is een van de problemen van de Zeitgeschichte. Voor dit boek, een herwerking van het boek uit 2004, hebben we uitvoerig geput uit onze vroegere partiële publicaties, vooral De Bevrijding, van Normandië tot de Ardennen; Mei 1940, van Albertkanaal tot Leie; Veldslagen in de Lage Landen; en ten slotte de catalogus van de tentoonstelling Ik was 20 in ’45. We volgen de Tweede Wereldoorlog zo goed mogelijk chronologisch. We hopen dat het militair-technische jargon – termen als ‘voorbijsteken’, ‘exploiteren’… – de lezer niet al te zeer zal storen. De betekenis van deze woorden zal vlug duidelijk worden uit de tekst.
ISBN-nummer: 9789056155131
Verschijningsdatum: 31/05/2019
Aantal bladzijden: 300
Uitgeverij: 20 Leafdesdichten BV Bornmeer
Afmetingen: 237 mm x 288 mm
Gewicht: 2167
Type: Boek