Home > 38.000 leerlingen: deeltijds kunstonderwijs in West-Vlaanderen ‘boomt’. Waregem koploper

38.000 leerlingen: deeltijds kunstonderwijs in West-Vlaanderen ‘boomt’. Waregem koploper

Geschreven op 11 april 2019 om 10:44 door Mario De Wilde

Ruim 38.000 leerlingen gaan naar een academie in West-Vlaanderen. Dat zijn er bijna 5.000 meer dan 5 jaar geleden. Dit schooljaar alleen al is er een stijging van 3.705 leerlingen ten opzichte van vorig schooljaar. Door het nieuwe decreet deeltijds kunstonderwijs kunnen nu ook 6-jarigen met muziek en woordkunst-drama starten. Eerder kon dit al voor dans en beeldende en audiovisuele kunsten. Daarnaast kunnen ze een jaar initiatie volgen waarbij ze alle domeinen leren kennen.

West-Vlaanderen telt 27 academies en in 53 van de 64 West-Vlaamse gemeenten is er een aanbod deeltijds kunstonderwijs. Met 38.021 leerlingen dit schooljaar is het deeltijds kunstonderwijs in West-Vlaanderen aan een heuse opmars bezig. De voorbije jaren was er altijd al een lichte stijging van het aantal leerlingen aan de academies. Maar door de hervorming van het deeltijds kunstonderwijs zien we een enorme stijging van het aantal leerlingen ten opzichte van vorig schooljaar. In 2014-2015 waren er nog 33.097 leerlingen, nu zijn dat er dus al 5.000 extra. Het laatste jaar kwamen er 3.705 leerlingen extra bij.

6- en 7-jarigen vinden vlot de weg naar de academie

Tot vorig schooljaar konden 6-jarigen enkel terecht in dans of beeldende en audiovisuele kunsten. Sinds dit schooljaar, door het nieuwe decreet deeltijds kunstonderwijs, kunnen zij ook muziek en woordkunst-drama volgen. Er is zelfs een domeinoverschrijdende initiatie mogelijk. Kinderen die niet goed weten wat ze precies willen doen, kunnen op die manier al eens proeven van alle domeinen. In totaal volgen 6.104 leerlingen van 6 en 7 jaar les aan onze West-Vlaamse academies. 940 kinderen of 15% volgen de domeinoverschrijdende initiatie. De kleine helft (47%) volgt beeldende kunsten.

Grootste is Waregem

De grootste academie is de Kunstacademie van Waregem met 3.624 leerlingen, gevolgd door de Stedelijke Academie voor Podiumkunsten van Roeselare met 3.602 leerlingen en Art’iz in Izegem met 2.302 leerlingen. De kleinste academie is die in Blankenberge met 449 leerlingen. Die kleine academies zijn van levensbelang. Leerlingen zien de afstand van thuis naar de academie als doorslaggevende factor om zich in te schrijven. Hoe dichter de academie bij de leerlingen, hoe meer leerlingen met kunst en cultuur in aanraking komen. Dankzij het nieuwe decreet krijgen academies ook meer budget per leerling als ze in dunbevolkte gebieden liggen, op die manier kunnen ze blijven bestaan. Lo-Reninge, Alveringem, Heuvelland, Vleteren, Diksmuide, Veurne, Langemark-Poelkapelle, Poperinge, Ruiselede, Houthulst, Zonnebeke en Pittem krijgen op die manier extra budget.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: “De vernieuwingen die we dit schooljaar voor het deeltijds kunstonderwijs hebben ingevoerd zijn een succes. In de provincie West-Vlaanderen tellen de academies ruim 10% meer leerlingen dan vorig schooljaar. De allerjongsten hebben ook de smaak te pakken. Kunstonderwijs is een extra troef voor de persoonlijke en sociale ontwikkeling en het verbreedt de blik. Vlaanderen kent een sterke traditie van deeltijds kunstonderwijs. Heel wat van onze artiesten werden op de academies geprikkeld om hun talenten te ontwikkelen.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.