Home > 375 nieuws refs komen er aan: meeste kandidaat-scheidsrechters komen uit West-Vlaanderen

375 nieuws refs komen er aan: meeste kandidaat-scheidsrechters komen uit West-Vlaanderen

Geschreven op 10 februari 2022 om 08:47 door Mario De Wilde

Maar liefst 375 kandidaat-scheidsrechters zijn tussen midden september en eind december 2021 een opleiding tot scheidsrechter gestart. Daarmee heeft het Belgisch voetbal al meer dan de helft van de beoogde 700 nieuwe refs gevonden, de ambitie van de grootschalige rekruteringscampagne ikwordscheidsrechter.be. Uit de eerste resultaten van de Koninklijke Belgische Voetbalbond, Voetbal Vlaanderen en ACFF blijkt dat het gros van de arbiters in spe tussen de 15 en 20 jaar oud is en ruim 6% van de nieuwe lichting is vrouw. Een vijfde van de kandidaten fluit vandaag al hun eerste wedstrijden. In West-Vlaanderen, Antwerpen, Brussel, Waals-Brabant en Henegouwen stromen er opvallend meer nieuwe scheidsrechters in dan in de andere provincies. Geïnteresseerden kunnen zich nog tot eind februari inschrijven voor een opleiding.

De ludieke TV-spots waarin topscheidsrechters Lawrence Visser, Nicolas Laforge en Jana Van Laere sinds 15 september 2021 de Belgische voetbalsupporters uitdagen om het als scheidsrechter beter dan hen te doen, missen hun effect niet. Eind december begonnen al 375 kandidaat-scheidsrechters met een opleiding tot ref. Ook de voorbije maand januari lijkt het succes van de campagne zich te hebben doorgezet. Februari is de laatste maand van de rekruteringscampagne.

“We zijn met grote ambities aan een van de grootste rekruteringscampagnes uit de geschiedenis van het Belgische scheidsrechterskorps gestart. Maar de eerste resultaten tot december zijn veelbelovend. En het ziet ernaar uit dat het succes van de eerste seizoenshelft zich heeft herhaald in januari. We zijn dus goed op weg om 700 nieuwe rekruten te vinden. We zijn trouwens bijzonder blij dat er veel jongeren zich kandidaat stellen. Met de talenten die daarbij zitten, kunnen we meerdere jaren werken en hen klaarstomen voor een carrière als topscheidsrechter.”
Stephanie Forde, Operations Director van het Professional Refereeing Department van de KBVB

Poule van scheidsrechterstalent groeit
Dat iedereen met een voorliefde voor het voetbalspelletje zich welkom voelt om een carrière als referee te starten, blijkt uit de inschrijvingen. De jongste deelnemers zijn 15 jaar oud. De oudste kandidaten zijn halverwege de 60. En het gaat snel voor de deelnemers. Een vijfde van de nieuwe kandidaat-scheidsrechters is ondertussen al als arbiter aan de slag op onze voetbalvelden. 2% van de jongere kandidaten volgt het regionale talentenprogramma. Daarna worden deze talenten in de hogere amateurreeksen heel actief verder opgeleid door de KBVB om hen technisch en fysiek voor te bereiden voor de top.

“De 20 uur durende opleiding – idealiter als clubref – met zowel theorie als praktijk in 5 tegen 5 of 8 tegen 8 wedstrijden wordt afgesloten met een examen. Enkele weken daarna fluiten ze al hun eerste officiële wedstrijden bij de U15 onder begeleiding van een mentor uit hun vriendenkring. Tijdens het seizoen krijgen nieuwe refs verder minstens drie evaluaties. Zo zorgen we voor continue bijscholing van onze refs en het verhogen van hun niveau.”
Kris Bellon, Head of Refereeing bij Voetbal Vlaanderen

West-Vlaanderen en Henegouwen bij de grootste hofleveranciers van nieuwe scheidsrechters
De oproep voor nieuw scheidsrechterstalent krijgt niet in alle provincies evenveel gehoor. West-Vlamingen, Antwerpenaren, Brusselaars, Waals-Brabanders en Henegouwers lopen het warmst voor een carrière als ref. Limburg, Vlaams-Brabant, Namen en Luxemburg hinken voorlopig achterop.

“Deze maand zetten we de laatste rechte lijn van onze rekruteringscampagne in. In elke provincie is er echt nood aan nog meer vers scheidsrechtersbloed. We hopen dat er zich in Limburg, Vlaams-Brabant, Namen en Luxemburg nog een groot aantal voetballiefhebbers inschrijven om scheidsrechter te worden. Dat kan tot eindfebruari en zou het voetbal in deze provincies echt vooruithelpen de komende jaren”, aldus Stephanie Forde, Operations Director van het Professional Refereeing Department van de KBVB

Wie zin heeft om zich dit seizoen nog in te schrijven om scheidsrechter te worden, kan tot eind februari terecht op ikwordscheidsrechter.be.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.