Home > 36 huizen in Heist die al twee maanden zonder gas zitten, krijgen schadefonds

36 huizen in Heist die al twee maanden zonder gas zitten, krijgen schadefonds

Geschreven op 2 december 2022 om 09:50 door Mario De Wilde

Sinds eind oktober zitten een zeventigtal bewoners in Knokke-Heist zonder gas. Fluvius besliste toen omwille van de veiligheid hun gastoevoer af te sluiten omdat er in enkele straten zettingen opgetreden zijn te wijten aan de werken voor het HOOST-project. Hoewel ondertussen de gasleidingen waar nodig vernieuwd zijn, zal deze situatie helaas nog een tijdje duren doordat niet alle privatieve binneninstallaties gekeurd zijn.

Het gemeentebestuur organiseerde daarom op maandagavond 28 november opnieuw een informatievergadering voor de bewoners van de Stadhuisstraat, Molenstraat en De Vrièrestraat. Op die manier wil Knokke-Heist transparant en duidelijk communiceren naar zijn eigen inwoners en vooral ook luisteren. “Dit is een zeer vervelende situatie voor de inwoners. We zullen er dan ook alles aan doen om hun veiligheid te garanderen en we willen hen zoveel mogelijk helpen.” klinkt het bij het gemeentebestuur. Het bestuur zal ook een schadefonds oprichten, zodat de getroffen inwoners snel de nodige middelen hebben om hun gastoevoer weer in orde te brengen.

Infoavond voor getroffen inwoners

Op de infoavond in Ravelingen verstrekten de experten van de nutmaatschappij Fluvius en aannemer Artes meer uitleg over de volgende stappen. De inwoners konden ook hun specifieke situatie bespreken in een persoonlijk gesprek met de experten. Alle aansluitleidingen onder het voetpad zijn ondertussen uitgegraven en gecontroleerd. De aansluitleidingen zijn waar nodig aangepast zodat ze meer bewegingsruimte hebben om zo een trekbelasting op te binneninstallaties van de woningen te voorkomen.

Een tiental woningen zijn ondertussen opnieuw aangesloten op de gastoevoer, maar bij 36 woningen is dit voorlopig nog niet mogelijk. Omdat alles reglementair en veilig moet zijn voor de bewoners, dienen nog aanpassingen te gebeuren. Bij de herkeuring bleek overigens dat in sommige woningen defecten aanwezig zijn die niets met de werken te maken hebben. Die defecten wegwerken is essentieel voor een veilige gasaansluiting. Een aantal woningen vertonen ook scheuren en verzakkingen. Dat komt doordat de ondergrond zich anders gedraagt dan gedacht. Aannemer Artes monitort alles dagelijks en werkt volop aan een oplossing. Het ergste zou volgens hen wel achter de rug moeten zijn.

Schadefonds

Het gemeentebestuur beseft maar al te goed dat dit een zeer vervelende situatie is voor zijn inwoners maar kan helaas het probleem zelf niet snel oplossen. De gemeente helpt waar het kan. Burgemeester Piet De Groote kondigde tijdens de infovergadering aan dat er een schadefonds zal komen voor de getroffen inwoners. De gemeente zal de kosten voor de gasaansluiting in privéwoningen dan voorfinancieren, zodat de inwoners zich daar alvast geen zorgen hoeven over te maken.

Voor meer info: AGSO Knokke-Heist, mbp@agsoknokke-heist.be Werfteam Artes Depret: buurtbewonershoost@artesdepret.be

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.