Home > 350 zorgmedewerkers voor Leefbeurs Caritas West-Vlaanderen vzw & Vives hogeschool Campus Kortrijk

350 zorgmedewerkers voor Leefbeurs Caritas West-Vlaanderen vzw & Vives hogeschool Campus Kortrijk

Geschreven op 19 oktober 2021 om 14:38 door Mario De Wilde

Afgelopen donderdag organiseerde de werkgroep Wonen & Zorg Z-I i.s.m. Caritas West-Vlaanderen de (BE) Leefbeurs in het Diocesaan Dienstenhuis te Groenhove. Er kwamen maar liefst 350 zorgmedewerkers uit de sectoren Ouderenzorg, en de sector Personen met een beperking proeven van de (BE)Leefbeurs. Er waren 32 standhouders aanwezig, dit zowel vanuit gespecialiseerde firma’s alsook vanuit de zorgcentra zelf die iets op maat hebben ontwikkeld. Met de (BE)Leefbeurs wilde de werkgroep de klemtoon leggen op beleving in de zorgvoorzieningen.

De beurs stond volledig in het teken van beleving, en na de voorbije covid-periode is dit meer dan ook terecht voor de beide sectoren. Tijdens de beurs werd muziek een hapje en een drankje voorzien, en een inspirerende attentie (vanuit Chocolatier Dumon) voor alle aanwezigen. Doorlopend werden 5 inspirerende workshops georganiseerd die telkens konden rekenen op een ruime belangstelling.

Een van die workshop was de voorstelling van het Doe-mens(ie) boek en de bijhorende Doe-box. Drie bachelorstudenten toegepaste psychologie van Hogeschool VIVES campus Kortrijk hebben binnen hun projectstage dit doe-boek ontwikkeld voor ouderen met dementie in een woonzorgcentrum. Het project werd uitgevoerd in WZC Sint-Camillus Wevelgem in samenwerking met Caritas West-Vlaanderen vzw.

Met het doe-boek ‘Demens(ie)’ willen de studenten vooral inzetten op de relatie tussen ouderen met dementie en kleinkinderen in een zorgvoorziening. Dit vanuit de vaststelling dat kleinkinderen vaak niet weten hoe ze moeten omgaan met ouderen of simpelweg niet weten wat te doen of wat te zeggen als ze op bezoek komen bij hun oma of opa.
Met het doe-boek willen ze dus de kinderen, kleinkinderen en familie terug meer te betrekken bij de ouderen met dementie, alsook de ouderen zelf (in de mate van het mogelijke) de mogelijkheid te geven om hun levensverhaal weer te geven. Bijkomend kan dit ook dienen als mooi aandenken bij het overlijden van de bewoner.
Caritas West-Vlaanderen ziet veel potentieel in dit product en wil dit nu ook effectief gaan aanbieden aan de woonzorgcentra binnen hun netwerk. Hiertoe hebben ze het boek visueel op punt gezet. Pieter Billiet, directeur van Caritas West-Vlaanderen en VIVES-studente Yanisha Vandermeersch stelden het boek voor op de (BE)Leefbeurs op 14 oktober in Torhout.
De beurs was een groot succes. In de komende periode zal Caritas West-Vlaanderen vzw vele van de aanwezige animatieve belevingstools in de uitleendienst opnemen, om zo de zorgvoorzieningen nog beter te laten kennismaken met de specifieke tools.

Op de foto lancering Doeboek zien we v.l.n.r.: Stijn Vanthournout (lay-out en grafische vorminging), Pieter Billiet (Directeur Caritas West-Vlaanderen vzw), Maaike Remmerie (Referentiepersoon dementie WZC Sint-Camillus), Yanisha Vandermeersch (Bachelor student Toegepaste psyhologie Vives – auteur), Edwine Laridon (Voorzitter WG Wonen & Zorg / Directeur WZC Sint-Camillus & Stijn Byttebier (Docent & Mentor Vives Hogeschool Campus Kortrijk)

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.