Home > Video. 30 leerlingen aan de slag voor nieuwe hotelrichting ‘Culinary Arts’ in Brugge

Video. 30 leerlingen aan de slag voor nieuwe hotelrichting ‘Culinary Arts’ in Brugge

Geschreven op 6 oktober 2021 om 08:25 door Mario De Wilde

In het vroegere driesterrenrestaurant De Karmeliet van Geert Van Hecke is gisteravond de nieuwe hotelrichting ‘Culinary Arts’ officieel gestart. Dat gebeurde in aanwezigheid van West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwe, burgemeester Dirk De fauw van Brugge en directie van Hogeschool VIVES en Hotelschool Ter Duinen in Koksijde. Voor het eerste jaar culinaire bacheloropleiding hebben zich dertig studenten ingeschreven. Het merendeel van de cursisten komt uit ons eigen land maar er zijn ook jonge kookmeesters uit Nederland, Roemenië, Noorwegen en zelfs Taiwan en Seychellen.

Sterrenchef Geert Van Hecke, Hotelschool Ter Duinen in Koksijde en Hogeschool VIVES campus Brugge vinden elkaar in een nieuwe opleiding. Binnen de bacheloropleiding hotelmanagement van VIVES wordt vanaf het academiejaar 2021-22 het keuzetraject ‘Culinary Arts’ aangeboden. Deze opleiding richt zich tot een (inter)nationaal publiek en vormt meteen de eerste topculinaire studie in Vlaanderen op bachelorniveau.

Opzet is topprofessionals te vormen die terecht kunnen in sectoren zoals voeding, restaurant en catering, consultancy inzake gastronomie, toerisme, hospitality … De mogelijkheden zijn legio. Zo kunnen afgestudeerden, naast sterrenchef, uitgroeien tot directeur food & beverage, restaurant- en cateringmanager, gastronomieconsultant, event- en gastronomiemanager, voedingsresearch- en innovatiemanager, voedingskwaliteit- en veiligheidsmanager, culinaire en projectmanager, general manager …

Elk van de drie academiejaren van deze opleiding omvat enerzijds vakken rond management en communicatie en anderzijds ‘culinary arts’. Hogeschool VIVES zal het luik management en communicatie verzorgen op campus Brugge. VIVES beschikt al jaren over een gereputeerde bacheloropleiding hotelmanagement, die zowel in het Nederlands als Engels wordt aangeboden. Hotelschool Ter Duinen staat op zijn beurt met hun chefs in voor de ‘culinary arts’, aangevuld met workshops van diverse sterrenchefs. Deze secundaire school in Koksijde is sinds 1946 overigens hoofdleverancier van sterrenchefs.

De ‘culinary arts’, of het praktische luik van de opleiding, krijgt een onderkomen in het op te richten Flanders Culinary Arts Centre. En dat wordt een unieke locatie, namelijk het vroegere driesterrenrestaurant De Karmeliet in de Brugse binnenstad. Die link met chef Geert Van Hecke is niet toevallig. Hij studeerde af aan hotelschool ter Duinen, is sinds een paar jaar ambassadeur van de school en aanvaardt het peterschap van het ‘culinary arts’ programma.

Dat de keuze op Brugge is gevallen is ook niet toevallig. Brugge is een gastronomisch centrum in Europa, met meer dan 30 restaurants aanbevolen door Michelin, GaultMillau en Bib Gourmand.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.