25 jaar Restaurant Jade in Loppem: het verhaal van een schoonheidsspecialiste en een arts
Dit jaar viert het bekende Oosters specialiteitenrestaurant Jade in Loppem haar 25ste verjaardag. Hoe zaakvoerders Chopin en Ying 25 jaar geleden heel voorzichtig maar met veel passie een restaurant vlakbij Brugge startten, leest in ieder geval als een spannend avonturenboek. Beiden hadden elkaar in Nederland leren kennen. Hij was arts, zij een schoonheidsspecialist, visagiste en tolk. Hoe een dubbeltje rollen kan….
Dromen die uitkomen
Kuo: “Mijn grootouders kwamen uit het zuiden van China. Ze openden 55 jaar geleden een restaurant in Friesland en ik groeide op in hun restaurant. Daardoor besefte ik ook al heel vroeg hoe hard het werken was in de horeca. Tegelijkertijd zag ik hoeveel passie en geduld er mijn familie erin stak. Als jong meisje wilde ik eigenlijk schoonheidsspecialiste worden. Mijn man heb ik later in Nederland leren kennen. Ying studeerde in China als arts maar wilde eerst nog iets van de wereld zien. Om zijn reis naar Europa te bekostigen, werkte hij in een paar restaurants en zo hebben we elkaar ontmoet. Door onze gedeelde passie voor lekker eten, besloten we om samen een restaurant te starten. Tijdens onze zoektocht ontdekten we een mooie woning met een stadstuin aan in Loppem. Het was daarvoor kledingzaak Bips en in een verder verleden zelfs nog een postkantoor. Als vaste gasten komen de vroegere eigenaars nog altijd bij ons over de vloer. In het millenniumjaar 2000 openden we, zowat gelijktijdig dat onze oudste dochter geboren werd, uiteindelijk ons eigen restaurant Jade. De naam van ons restaurant hebben we zelf gekozen omdat het mooi klinkt, onwillekeurig verwijst naar het Oosten en het ook makkelijk uitspreekt. Bovendien verwijst het naar geluk. Alhoewel we zeker ook moeilijke momenten hebben gekend, zijn we echt dankbaar dat we in die 25 jaar zoveel geluk mochten ervaren.”
Oosterse fusion-keuken
Het was voor Ying en Chopin van meetaf de bedoeling om echt wel een gastronomische kaart samen te stellen, met gerechten die een subtiele harmonie van Westerse en Oosterse smaken hebben. Tijdens Loppem Kermis in 2000 konden de vele mensen al eens kennismaken met het restaurant en de zaakvoerders. 25 jaar geleden was er ook nog geen Oosters restaurant in de gemeente dus het was best wel spannend. Chopin: “Zowel Ying als ik zijn visliefhebbers en met uitbreiding schelp- en schaaldieren. Denk aan oesters, kreeft en Sint-Jacobsvruchten. Daarom dat we vanaf het eerste uur een homarium met levende kreeften vooraan ons restaurant hebben geplaatst. We kozen ook van bij het begin voor de twee formules ‘restaurant’ en ‘take away’. Bij de afhaalgerechten gaat het doorgaans om makkelijker en klassieke gerechten terwijl de vaste kaart en de suggesties in het restaurant zelf door de jaren heen sterk geëvolueerd is. In het begin waren we een a-typisch Chinees restaurant, nu zijn we een Oosters fusion restaurant waarbij we de lat heel hoog leggen op vlak van smaken, versheid en Oosterse verfijning. Op onze kaart kunnen de gasten alle goede Indonesische Thaise en Japanse invloeden ontdekken.”
Bekende chefs op bezoek
In die 25 jaar kwamen ook veel collega’s uit de horeca en bekende chefs over de vloer. Klanten rijden ook graag vele kilometers extra om bij Restaurant Jade een tafeltje te reserveren. Af en toe pakken Chopin en Ying uit met een leuk event. Enkele jaren geleden werden op Valentijn de daklozen van Povorello uitgenodigd om gratis te komen eten. Bijna veertig mensen maakten daar dankbaar gebruik van en beleefden een onvergetelijke middag met vuurwerk, liedjes en….lekker eten. Er was op de ‘International Day of Happiness’ ook de actie met de Fortune Cookies of gelukskoekjes waarbij gasten een verrassingsmenu konden winnen. Naar aanleiding van de 25ste verjaardag worden er allerlei leuke prijzen onder de klanten verschillende verloot en dat zowel voor de restaurantbezoekers als de take away. Alle info is terug te vinden op de facebookpagina en instagram van Restaurant Jade.