Home > 2,5 ha nieuw bos ten westen van Vloethemveld in Zedelgem en Jabbeke

2,5 ha nieuw bos ten westen van Vloethemveld in Zedelgem en Jabbeke

Geschreven op 21 januari 2022 om 12:20 door Mario De Wilde

De Vlaamse Landmaatschappij (VLM) plant een nieuw bos ten westen van Vloethemveld. Het bos komt er naar aanleiding van de werken voor natuur en recreatie in het inrichtingsplan Moubeek-Vloethemveld. Een aannemer is vorige week gestart met het aanplanten van 2,5 ha nieuw bos ten westen van Vloethemveld. Inheemse soorten zoals zomereik, zwarte els, zachte berk, boswilg, ratelpopulier en gewone lijsterbes krijgen er een plekje. Aan de randen van het perceel komen inheemse struiken zoals Europese vogelkers, wegedoorn, Gelderse roos, vuilboom, sleedoorn en lijsterbes.

De VLM kocht deze gronden aan in het kader van het inrichtingsplan Moubeek-Vloethemveld om in te richten als bos met wandelpaden. Voor de financiering van deze aankoop staat het Agentschap voor Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid (ANB) in. Zij nemen na de werken ook het verdere bosbeheer over. “Vloethemveld is een uniek stukje bos- en natuurgebied dat we met de aanplant van dit extra bos nog waardevoller maken. Niet alleen wordt dit bos een extra bondgenoot in de strijd tegen de klimaatverandering. Het biedt ook een antwoord op de steeds luidere roep om toegankelijke natuur. Via nieuwe wandelpaden en mountainbikeroutes kunnen jong en oud, sportievelingen en wandelaars hier hun gading vinden”, zegt Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir.

Het nieuwe bos heeft nog wat tijd nodig om te groeien

“Het is de eerste stap in de werken die we aan de westelijke kant van Vloethemveld zullen uitvoeren in de komende jaren”, vertelt Liesbeth Gellinck. “Door de aankoop van enkele percelen kunnen we op deze plek de wandelpaden en ruiterpaden aanleggen die in het inrichtingsplan Moubeek-Vloethemveld voorzien zijn en realiseren we ze in een mooie, natuurlijke bosomgeving. De goede samenwerking met de gemeenten Jabbeke en Zedelgem en met Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid zorgt ervoor dat Vloethemveld sterk groeit. Dit is nodig want steeds meer recreanten ontdekken dit mooie gebied.”

Foto. Projectleider Liesbeth Gellinck (VLM), Eva Vanhuyse (coördinator Vloethemveld voor Zedelgem en Jabbeke), schepen Claudia Coudeville (Jabbeke) en boswachter Koen Maertens (ANB) zijn alvast tevreden met deze nieuwe bosaanplant.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.