Home > 20 kinderen van verschillende Oostendse scholen vormden kindergemeenteraad

20 kinderen van verschillende Oostendse scholen vormden kindergemeenteraad

Geschreven op 22 mei 2024 om 07:10 door Mario De Wilde

Omdat ook de mening van de jongste Oostendenaars belangrijk is, biedt het stadsbestuur van Oostende aan kinderen en jongeren in heel wat kleinere projecten een mogelijkheid tot participatie. Om die participatie op een meer structurele basis te organiseren, werd dit schooljaar opnieuw een Kindergemeenteraad aangesteld. 20 kinderen van verschillende Oostendse scholen kregen de kans om mee te denken over de toekomst van Oostende. Ook de kinderen uit het vijfde leerjaar die niet konden deelnemen, werden betrokken. Voor en na elke vergadering kregen de kindergemeenteraadsleden enkele opdrachten mee zodat ook hun ideeën of meningen gehoord werden. Vanuit de klassen werd alvast sterk gesupporterd voor hun vertegenwoordiger.

Terugblik op een interessant traject
De kinderen begonnen hun avontuur met de woorden “Ik zweer mijn taken als kindergemeenteraadslid met eerlijkheid, nauwkeurigheid en neutraliteit uit te voeren”. Na deze plechtige woorden en het nemen van heel wat foto’s op zeilschip Mercator begon het echte werk en volgden er vier themavergaderingen.

Voor het thema mentaal welzijn gingen de kinderen in gesprek over de geluksdriehoek. De vragen zoals wat maakt ons gelukkig, wat doen we als we ongelukkig zijn en welke diensten kunnen we aanbieden vanuit de Stad om in te zetten op mentaal welzijn, werden uitvoerig besproken.

Er werd ook aandacht besteed aan het thema cyberveiligheid. Zo speelden de kinderen Hackshield , een interactieve game waar kinderen de gevaren van het internet leren herkennen. De kinderen waren enthousiast over het spel, en Stad Oostende besliste om het spel aan te kopen en er verder mee aan de slag te gaan.

Met twee stormwagens en een undercover wagen van de Lokale Politie gingen de raadsleden op pad om onveilige verkeerssituaties te analyseren. De kinderen bekeken hoe de verkeerssituatie met kleine ingrepen kon verbeterd worden, en dat is interessante informatie waar de dienst Mobiliteit mee aan de slag kan. Tijdens de laatste raadszitting gingen de kinderen met go-carts op bezoek bij de Ontmoetingscentra, waar ze bekeken hoe het aanbod meer kindvriendelijk gemaakt kan worden.

De leden van de kindergemeenteraad mochten ten slotte stemmen voor de winnende droom van de wedstrijd ‘Dromen van Oostende’. Uit de 826 ingezonden dromen werd een top tien geselecteerd door een jury. Uit deze tien dromen kozen de kinderen de droom van de tienjarige Babette: een groot beachfestival voor alle leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar in Oostende met een reuzegrote popcornmachine. Stad Oostende haalt nu alles uit de kast om deze droom spectaculair in vervulling te laten gaan op donderdag 27 juni 2024.

Tijdens het afsluitend moment afgelopen vrijdag overliepen de kinderen samen met de betrokken diensten hoe alles verlopen is en keken ze even terug op het traject. Het werkjaar van de Kindergemeenteraad werd daarna afgesloten met een Glow in Space kinderfuif voor alle kinderen van het vierde tot het zesde leerjaar.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.