Home > 20 jaar sociaal restaurant en nieuw concept Het Paradijs in Brugge

20 jaar sociaal restaurant en nieuw concept Het Paradijs in Brugge

Geschreven op 8 oktober 2021 om 16:34 door Mario De Wilde

Maatwerkbedrijf vzw Sobo uit Brugge viert het 20-jarig bestaan van haar sociaal restaurant. Al twee decennia is het sociaal restaurant een vaste waarde in de Brugse binnenstad. Het is een sociale werkplek en tegelijk een ontmoetingsplaats waar iedereen welkom is om te genieten van een lekkere, verse en budgetvriendelijke maaltijd. Sinds juli onderging het sociaal restaurant ‘Pas Partout’ een complete metamorfose. Met een nieuwe naam, een nieuw interieur en een nieuw concept is Het Paradijs nu een trendy lunchbar en foodshop. De sociale en duurzame insteek blijft.
Een stukje geschiedenis
De vzw ‘Sociaal Restaurant Brugge’ werd opgericht in 1999 en ging effectief van start in 2001. De eerste locatie van het sociaal restaurant was gelegen op de hoek van de Jeruzalemstraat en de Carmersstraat, het pand waar De Karmeliet van Geert Vanhecke oorspronkelijk gevestigd was. Het gebeurde dan ook regelmatig dat klanten langskwamen met het idee er een gerecht van de sterrenchef te eten.
In 2004 vond de fusie plaats met de Brugse sociale werkplaats ‘De Steiger’ wat officieel het ontstaan van de vzw Sobo inluidde. De Steiger was overigens gevestigd in het huidig pand in de Kruitenbergstraat. In 2014 verhuisde het sociaal restaurant, dat de naam Pas Partout kreeg, naar deze locatie. Elke dag kreeg het sociaal restaurant gemiddeld zestig bezoekers over de vloer.
Begin 2021 onderging het pand een complete metamorfose en in juli laatstleden heropende de zaak waarbij de naam Pas Partout plaats maakte voor Het Paradijs, een trendy lunchbar en foodshop waar iedereen welkom is.
Onze missie
Van meet af aan was de doelstelling van het sociaal restaurant duidelijk: een sociale werkplaats oprichten waar mensen, die niet op de reguliere arbeidsmarkt terecht kunnen, hun talenten verder kunnen ontplooien en werkervaring opdoen. Daarnaast was het ook de bedoeling een ontmoetingsplek te creëren voor een breed publiek: mensen uit de buurt, mensen met een beperkt inkomen, alleenstaanden, maar evengoed toeristen en mensen die gewoon een lekkere, verse maaltijd wilden eten.
Deze maatschappelijke functies van het sociaal restaurant spelen nog steeds een grote rol. “We hebben er bijvoorbeeld altijd voor gekozen om de mensen te bedienen”, stelt David Rotsaert, directeur van vzw Sobo. “Ook mensen die het onder andere financieel wat moelijker hebben, verdienen het om verwend te worden. Het bevordert hun gevoel van zelfwaarde en persoonlijk welbevinden. Zij genieten overigens van een stevig kortingstarief. Het OCMW van Brugge past telkens het verschil aan ons bij. De mix van klanten heeft er ook steeds voor gezorgd dat een bezoek aan het restaurant niet stigmatiseert”.
Duurzaam engagement
Naast het sociaal aspect speelt duurzaamheid een belangrijke rol en met het nieuw concept Het Paradijs wordt hier nog meer de nadruk op gelegd. Zowel bij de bereiding van de gerechten als in de aanpak en de inrichting van de lunchbar is dit voelbaar. In de keuken gaan ze voor zero waste en wordt er actief meegewerkt aan initiatieven met de bedoeling de overproductie van voedsel tegen te gaan. Daarnaast wordt zoveel mogelijk gewerkt met seizoensgebonden en lokale ingrediënten en is er aandacht voor de korte keten.

Tijdens de feestelijke happening werd bijvoorbeeld in primeur de zalmkroket voorgesteld. Dit is een samenwerking tussen het visverwerkend bedrijf Mowi Belgium, vzw Sobo en Stad Brugge. Het aanwezig publiek kon via een evaluatieformulier haar mening kunnen geven over deze creatie van Paradijs chef Wouter. Daarna was het de bedoeling om de zalmkroketten verder te verfijnen en op de markt te brengen. Met een lunchbar, foodshop en speciale foodboxen krijgt het begrip ‘sociaal restaurant’ nu een veel ruimere interpretatie waarbij het meer en meer beantwoordt aan de maatschappelijke verwachtingen en de samenleving van vandaag.

Naar aanleiding van deze twintigste verjaardag en om het nieuw concept Het Paradijs voor te stellen, krijgt elke bezoeker die van 11 tem 16 oktober gaat lunchen in Het Paradijs een GRATIS voorgerecht.
Lunchbar Het Paradijs is elke weekdag, behalve op zondag open van 11.15u tot 14.15u. De Foodshop is toegankelijk tot 16.30u. Alle gerechten kan je ook meenemen of online bestellen via www.paradijs.net. Levering is mogelijk via Deliveroo.be.
Meer info: www.paradijs.net.

Foto van vlnr: Pablo Annys, Liesbeth Danneels (Hoofd diensten & food vzw Sobo) David Rotsaert, Erika Vercauteren (Hoofdverantwoordelijke Het Paradijs), Dirk De fauw, Philip Marroyen

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.