Home > 20 gezinnen in armoede a.s. dinsdag volledig gratis naar Bellewaerde Park

20 gezinnen in armoede a.s. dinsdag volledig gratis naar Bellewaerde Park

Geschreven op 3 juli 2024 om 07:00 door Mario De Wilde

Om de zomervakantie solidair in te luiden nodigt het fonds “Vakantie Voor Iedereen” op 9 juli 2024 twintig gezinnen in armoede uit voor een all-in daguitstap met het hele gezin. Het zijn sociale en welzijnsorganisaties uit heel Vlaanderen die de gezinnen selecteren. Het gaat om gezinnen met kinderen die zich al jaren geen daguitstap kunnen veroorloven, laat staan vakantie.
Het is vakantie, maar niet voor iedereen even veel. In Vlaanderen groeit namelijk 1 kind op 5 op in een gezin dat zich geen vakantie buitenshuis kan veroorloven. Dat gaat samen om meer dan 914.000 mensen! (cijfers Statbel, enquête EU-SILC 2023). Ondanks de diverse kortingen en sociale tarieven bij vele attracties en vakantieverblijven vallen er nog altijd veel mensen uit de boot.

Omdat iedereen recht heeft op vakantie, maakt het fonds van de vzw “Vakantie Voor Iedereen” tóch een daguitstap of vakantie mogelijk voor mensen die dat zonder die extra steun niet zouden kunnen beleven. Zo kunnen dankzij het fonds dit jaar weer meer dan 1.200 mensen in kansarmoede op een daguitstap of op een midweek vakantie in Vlaanderen. In 2023 waren dat er 1.217 (andere mensen). Ze komen uit alle uithoeken van Vlaanderen.

Het fonds hoopt dat die aantallen nog verder kunnen stijgen. We weten dat de nood nog veel hoger is. De cijfers liegen niet. Om nog meer mensen toch een daguitstap of vakantie te kunnen bezorgen, moet het fonds dringend op zoek naar meer giften, fondsen en sponsors. Elk bedrag telt, hoe klein ook. Met 2,5 euro schenk je al een bolletje ijs en met 52 euro twee inkomtickets voor een pretpark.

Vakantie Voor Iedereen realiseert namelijk alles met ingezamelde giften, sponsoring en partner-schappen. Bellewaerde Park is partner van het eerste uur. Stefaan Lemey, directeur: “We willen er als pretpark zijn voor iedereen. Dus ook voor diegenen die minder geluk hebben in het leven en minder koopkracht hebben. Enige financiële solidariteit vanwege diegenen die sterker staan, vind ik niet meer dan gewoon menselijk en normaal. Zeker bedrijven en vennootschappen, dat maakt gewoon deel uit van onze maatschappelijke verantwoordelijkheid.”

Gratis ticket niet altijd voldoende

Mensen in kansarmoede in de meest kwetsbare situaties ervaren meer drempels dan alleen de financiële. Het gaat dikwijls om een mix van drempels die ze niet altijd op eigen kracht kunnen overwinnen: sociale, praktische, mentale drempels of een zorgvraag, en dan spreken we nog niet over beperkte mobiliteit, informatieverwerking of digitalisering. Om die reden neemt het fonds ook alle kosten van die gezinnen volledig op zich: naast inkomtickets of verblijf, ook het vervoer, eten en drank en vakantiebeleving ter plaatse.

De gezinnen die hier vandaag te gast zijn, krijgen hun vervoer (vooraf) betaald en ontvangen een eetkaart die ze vrij kunnen besteden in het park. Zo hoeven ouders vandaag niet neen te zeggen wanneer hun kind een ijsje of wafel vraagt.

Maar: zelfs een volledig kosteloze daguitstap of vakantie volstaat voor vele mensen in kansarmoede niet om hen effectief een positieve en zorgeloze ervaring te bezorgen. Daarom helpt het Fonds ook altijd de niet-financiële vakantiedrempels te verlagen.

Succesformule? Vertrouwde gezinsbegeleiders en vakantiedrempels verlagen!

Het Fonds werkt daarvoor samen met intussen meer dan 280 sociaal werkers of vrijwilligers van kleine en grotere Vlaamse verenigingen of organisaties uit de welzijns- of sociale sector die werken met en voor mensen in armoede, zoals CAW’s, Welzijnsschakels, OCMW’s, Rap op Stap-kantoren, en diverse armoedeverenigingen die bvb. voedselbedeling verzorgen. Zij leiden mensen toe naar het Fonds en vragen financiële steun voor een begeleide daguitstap of voor een gezinsvakantie.

Steun uit het fonds impliceert automatisch extra aandacht voor typische vakantiedrempels van mensen in kansarmoede en met weinig of geen vakantie-ervaring. Samen met de betrokkenen zoeken gezinsbegeleiders oplossingen om de individuele drempels te verlagen. Ze doen dat helemaal op vrijwillige basis. Ze helpen een vakantie ook helemaal voorbereiden en boeken. Dat is altijd maatwerk.

Dankzij Bellewaerde Park kan het fonds vandaag ook alle “Fonzies” (= toeleiders naar het fonds) gratis uitnodigen samen met hun gezin voor een dag pretparkplezier, uit waardering voor hun werk.

Voor de boeking van de daguitstappen en vakanties werken we nauw samen met Iedereen Verdient Vakantie van Toerisme Vlaanderen. Het zijn hun meer dan 1.800 sociale partnerorganisaties die bij het Fonds steun kunnen aanvragen.

2 reacties

Willems Marleen
Geschreven op 2024-07-03 14:04:59
Ik ben zwaar ziek en heb een verhoogde tegoetkominen zou graag nog eens genieten met mijn alleenstaande zoon die papa is van mijn kleinkind v 7 j Zou ik daar oon kunnen v genieten aub
Melissa point
Geschreven op 2024-07-03 10:21:29
Kan ik dan ook met mijn 3 kinderen naar pretpark? Ben alleenstaande met 3 kindjes Mvg

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.