Home > 20 e-fietsen en steps voor dienstverplaatsingen in Wevelgem, 54 voor woon-werkverkeer

20 e-fietsen en steps voor dienstverplaatsingen in Wevelgem, 54 voor woon-werkverkeer

Geschreven op 14 mei 2024 om 07:52 door Mario De Wilde

In februari ging de gemeenteraad van Wevelgem akkoord met de aankoop van een aantal elektrische dienstfietsen voor de gemeentelijke diensten, goed voor zo’n 95 435,12 euro. Nu is het zover en mogen de nieuwe aanwinsten opgehaald worden. Vervolgens worden ze bestickerd in het gemeentelijk depot, waarna ze klaar zijn om in hun nieuwe thuis ondergebracht te worden.

Op allerlei wieltjes
Het gaat om 7 elektrische bakfietsen, 11 elektrische fietsen en 2 elektrische steps. Deze worden verdeeld over de verschillende gemeentelijke diensten. Zo komen er 3 bakfietsen terecht bij de cel Begraafplaatsen, één bakfiets gaat naar de cel Netheid, één naar de jeugddienst en één naar de Moorseelse groendienst.

Twee vliegen in één klap
Een elektrische bakfiets zorgt niet enkel voor het vermijden van een gemotoriseerde verplaatsing van zodra er wat materiaal meegenomen moet worden, vaak betekent de keuze voor de bakfiets ook een tijdswinst, o.a. in het spitsuur. Twee vliegen in één klap dus.

De keuze voor elektrische dienstwagens en de aankoop van de elektrische fietsen dragen bij tot een daling van de CO2-uitstoot van het voertuigenpark. Zo werd in 2023 al een daling van 24,30% van de uitstoot van de gemeentelijke wagens genoteerd t.o.v. 2019.

Onnodig wagengebruik verleden tijd
De elektrische stadsfietsen worden eveneens verdeeld over verschillende diensten om het gebruik van de dienstwagens voor relatief korte verplaatsingen drastisch terug te dringen. Een vergadering in Kortrijk of een plaatsbezoek in een van de deelgemeenten hoeft immers niet met de auto te gebeuren. Ook de gemeenschapswacht kan binnenkort gebruik maken van een elektrische fiets voor z’n verplaatsingen.

Tot slot worden ook twee elektrische steps toegevoegd aan het lijstje tweewielers. Vooral voor verplaatsingen in functie van vergaderingen, tussen bijvoorbeeld het gemeentehuis en de Zwemkom of tussen het Gemeenteloket en het Sociaal Huis, kunnen de steps nuttig ingezet worden en wordt ook hier vermeden om een wagen te gebruiken.

Fietslease voor werknemers
Bovendien stopt het niet bij de verplaatsingen tijdens de werkuren. Heel wat van de werknemers van de gemeente en het OCMW komen uit Wevelgem of uit de nabije regio. Het zou jammer zijn moest het personeel die korte afstanden woon-werkverkeer niet met de fiets afleggen. Het was dan ook een logische stap om het personeel van gemeente- en OCMW Wevelgem de mogelijkheid te bieden een fiets te leasen. Dit kan sinds 1 januari 2024 door de volledige of gedeeltelijke inzet van de eindejaarstoelage en/of een deel van de vakantiedagen.

Het personeelslid leaset een fiets naar keuze bij een lokale fietshandelaar naar keuze gedurende 3 jaar, waarna gekozen kan worden om of de fiets al dan niet over te nemen tegen de restwaarde.

Maar liefst 54 personeelsleden stapten in vanaf kalenderjaar 2024. In het najaar van 2024 krijgen personeelsleden die nog niet intekenden, de mogelijkheid om in te stappen vanaf 1 januari 2025.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.