Home > 182 leerlingen van het zesde leerjaar uit Diksmuide legden hun fietsexamen af

182 leerlingen van het zesde leerjaar uit Diksmuide legden hun fietsexamen af

Geschreven op 17 mei 2023 om 08:33 door Mario De Wilde

Na wekenlang voorbereiden legden 182 leerlingen uit het zesde leerjaar gisteren en vandaag het fietsexamen af. Via een bepijld fietsparcours leggen de leerlingen van de elf Diksmuidse lagere scholen een traject door het stadscentrum af. Het fietsexamen vormt een stevige voorbereiding om binnenkort veilig naar de middelbare school te kunnen fietsen. De overstap van de lagere school naar de middelbare school brengt heel wat veranderingen met zich mee. Nieuwe vrienden, andere lessen en een nieuwe route naar school. Voor veel kinderen is de middelbare school een stukje verder rijden. Kinderen die met de fiets komen moeten deelnemen aan het drukkere verkeer in de stadskern. Het fietsexamen helpt die overgang vlot en veilig te laten verlopen.
Permanente bebording
Oplettende weggebruikers zagen het misschien al, al een jaar lang zie je ronde bordjes in het stadscentrum die je de weg wijzen. De bordjes – die vorig jaar permanent werden geplaatst – duiden het parcours van het fietsexamen aan. Op die manier kunnen ouders ook los van de verkeerslessen het traject oefenen met hun kinderen, en zien andere weggebruikers waar de route loopt.
Examenkoorts
Alle lagere scholen hebben het fietstraject de afgelopen weken verschillende keren in groep afgelegd onder begeleiding van de gemeenschapswachten en andere stadsmedewerkers. Afgelopen maandag en dinsdag was het eindelijk zover: de 182 leerlingen legden het parcours zelfstandig af. Per examen stonden meer dan twintig vrijwilligers en medewerkers opgesteld langs het parcours, die noteerden of de jonge deelnemers belangrijke fietsvaardigheden onder de knie hebben. Stuurvastheid, veilig afslaan, voorrangsregels, anticiperend fietsen, het zijn slechts enkele vaardigheden die de leerlingen moeten toepassen tijdens het fietsen. Vaardigheden waar nog wat werk aan is worden aangeduid, zodat kinderen thuis verder kunnen oefenen.

Op de foto herken je het voltallige schepencollege, leerkrachten en directie van GBS Klavertje Vier en de leerlingen van gemeentelijke basisschool Keiem en Leke net voor ze hun fietsexamen afleggen. Foto: Stad Diksmuide

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.